Aquabis caută soluții pentru depozitarea nămolului generat de stațiile de epurare

SC AQUABIS SA, cu sprijinul consultantului Aecom Ingenieria SRL, a organizat ieri, în sala de ședinte a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, o întâlnire cu autorități locale și nationale, având ca subiect „Managementul nămolului generat de stațiile de epurare orășenești din județul Bistrița-Năsăud”.

Gestionarea nămolului generat în stațiile de epurare a apelor uzate și de tratare a apei pentru potabilizare reprezintă un aspect monitorizat de către Ministerul Mediului și Pădurilor în cadrul proiectului major „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud” implementat în prezent de SC AQUABIS SA, proiect care face parte din Programul Operațional Sectorial de Mediu și este finanțat din Fondul de Coeziune.

Reprezentanții Aquabis spun că “în context european, depozitarea finală și reutilizarea/ reciclarea nămolului generat în stațiile de epurare este o problemă foarte disputată. Aplicarea nămolului pe sol poate reprezenta un beneficiu, deoarece poate contribui la ameliorarea proprietăților fizice, chimice și biologice ale solurilor, ceea ce conduce la îmbunătățirea culturilor”.

Pe de alta parte, utilizarea nămolului în agricultură conduce la un risc potențial pentru sănătate și mediu prin afectarea apei subterane, apei de suprafață și a solului. Depozitarea nămolului pe depozitele de deșeuri trebuie să se facă cu respectarea restricțiilor de mediu în vigoare. Alte alternative, cum ar fi compostarea, sunt mult mai puțin dezvoltate sau, în alte cazuri, cum este incinerarea, foarte scumpe.

În prezent, în județul Bistrița-Năsăud, stațiile de epurare a apelor uzate care generează namol îl depozitează la depozitele de deșeuri. Odată cu finalizarea noilor stații de epurare, cantitățile de nămol vor crește și va trebui găsita o alternativă viabilă la depozitare.

Cu sprijinul autorităților locale, SC AQUABIS SA speră să rezolve această problemă într-un mod benefic pentru mediu și cu respectarea legislației naționale în acest domeniu.

FOTO: www.mesagerul.ro

Leave a comment