Operativitatea judecătorilor bistrițeni, în scădere

Indicele de operativitate a judecătorilor bistrițeni a scăzut anul trecut cu mai bine de cinci procente față de anul 2010, ajungând la 82,43%, chiar dacă încărcătura de dosare s-a diminuat și ea, potrivit bilanțului activității pe anul 2011 publicat pe site-ul Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Datele statistice arată că încărcătura medie pe judecător a fost anul trecut de 1.083 de dosare, cu 179 mai puține decât în 2010, în condițiile în care numărul total al dosarelor de soluționat a fost 38.428.

Dacă numărul dosarelor de soluționat a crescut cu 1.048 față de 2010, numărul dosarelor care au fost efectiv soluționate a scăzut cu 299 față de același an, ajungând la 26.664 dosare.

O judecătoare de la Judecătoria Năsăud a fost chiar sancționată prin diminuarea indemnizației cu 15% pe o perioadă de trei luni pentru nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privind soluționarea cu celeritate a cauzelor.

Analiza duratei de soluționare a dosarelor arată, de asemenea, că la nivelul Tribunalului Bistrița-Năsăud, din cele 7.294 dosare soluționate în 2011, 1.012 au avut o durată între șase luni și un an, 106 între un an și doi ani, 13 între doi și trei ani, iar un dosar a fost chiar mai vechi de trei ani.

Judecătorii dau vina pe dificultăți legate de administrarea probei cu expertiză judiciară în specialitatea topografie, pe lipsa unei dimensionări corespunzătoare a schemelor instanțelor, pentru realizarea strictă a specializărilor și acoperirii într-un mod rezonabil a volumului de activitate, și pe lipsa alocării fondurilor financiare necesare pentru achiziționarea de materiale necesare pentru desfășurarea activității (hârtie, toner etc.) sau pentru plata utilităților, plata onorariilor avocaților, expertize medico-legale.

Mai mult, lipsa acordării drepturilor restante a determinat o parte a personalului din circumscripția Tribunalului Bistrița-Năsăud să demareze procedura de executare silită mobiliară împotriva tribunalului, ceea ce a impus ordonatorului terțiar de credite să adopte poziția suspendării de drept a oricărei executări silite.

Potrivit raportului de activitate pe 2011, în justiția bistrițeană lucrează aproximativ 180 de persoane, iar bugetul alocat anul trecut nu a depășit 13 milioane lei, în condițiile în care suma solicitată a fost aproape dublă. AGERPRES

Leave a comment