Primăria Bistrița a comandat un studiu în vederea amenajării unor piste de biciclete

Primăria municipiului Bistrița a lansat în urmă cu câtea zile spre consultare publică un studiu de soluție care analizează posibilitatea amenajării unor piste pentru bicicliști în oraș și ce modificări trebuie făcute pentru a putea realiza acest obiectiv de investiții.

Studiul care are nu mai puțin de 120 de pagini a fost executat de o firmă din Germania, mai precis din Herzogenrath, oraș înfrățit cu Bistrița.

Acesta arată că pentru realizarea unor piste sigure pentru bicicliști, ar fi necesar ca municipalitatea să taie o parte dintre arborii situați pe străzile pe care sunt propuse a se amenaja piste.

Cel mai mare obstacol pentru realizarea de piste de biciclism sunt copacii existenți pe stradă. Bistrița este un oraș cu un inventar complet în ceea ce privește copacii de pe stradă. În competiția pentru spațiu s-a decis să se ia fiecare caz în parte pentru a nu fi necesar să se mute toată zona de parcare de autovehicule. Este de așteptat ca traficul curent să crească deoarece în prezent se fososește foarte des mașina, în ciuda promovării ciclismului. Ciclismul presupune prin urmare să se utilizeze spațiul existent și, astfel, este posibil să fie nevoie să se taie din copacii de aliniament de la stradă. Ca parte a acestui studiu nu pot fi găsite alte acțiuni, în sensul de protecție al mediului. Se poate însă compensa prin plantarea arborilor în alte zone” se precizează în studiu.

Astfel, studiul mai arată că ar trebui tăiați circa 600 de copaci, care acum sunt situați pe străzile pe care se dorește realizarea pistelor. Este vorba aici despre străzi precum Ștefan cel Mare (8 copaci), Bulevardul 1 Decembrie (17 copaci), Andrei Mureșanu (18 copaci), G-ral Grigore Bălan (11 copaci), Crișan (6 copaci), Libertății (4 copaci), Aleea Șoimilor (9 copaci), Aleea Tihuței (6 copaci), General Eremia Grigorescu (47 de copaci), Intrarea Zorelelor (30 de copaci), Aleea Ineu (17 copaci), Cerbului (10 copaci), Petre Ispirescu (10 copaci) și multe alte artere din oraș și din localitățile componente.

În ceea ce privește costurile realizării unor astfel de piste, în studiu se precizează că în total, pe aproximativ 112 km pot fi create instalațiii pentru biciclete, la un cost de aproximativ 20 de milioane de lei.

Studiul integral poate fi consultat pe site-ul Primăriei Bistrița, iar bistrițenii care vor să facă propuneri au această posibilitate.

Join the Conversation

3 Comments

  1. FOARTE BINE ATI ALES IMAGINEA . . . ACOLO NU SUNT TAIATI COPACII, SUNT “PREZENTI” LANGA PISTA DE BICICLETE SI EXISTA CHIAR SI SPATIU VERDE . . . . FELICITARI.

  2. Primarul acesta e bolnav la cap. Rade tot ce-i verde. Uitati-va bibe cum arata copacii de pe strazile orasului. Parca a trecut un traznet pe acolo. In locul superbelor coroane care dadeau confortul racoros in zilele calduroase de vara au ramas numai cioturi. Iata ca si de data asta primarul ca sa faca ceva a pus gand rau pomilor. Cat despre realizarea unor piste de biciclete cu pretul sacrificarii a peste 200 copaci, mai bine nu. Orasul Bistrita are avantajul de a putea beneficia de pista pentru biciclete de la un capat la altul prin amenajarea malurilor raului cu acelasi nume, fara sa fie nevoie de sacrificarea pomilor de pe strazi. Chiar si includerea de piste pentru biciclte in planul de reabilitare a parcului este o prostie cand in imediata apropiere pe malul stang al raului Bistrita era loc suficient pentru astfel de piste.

Leave a comment