20/08/2017

FOTO: Dublă lansare de carte a scriitorului Andrei Moldovan

“Mâhnirile limbii române” şi “Poeţi români de azi. Alte erezii” sunt cele două cărţi care au făcut ieri obiectul unei întâlniri între poeţi, scriitori, eseişti şi critici literari, întâlnire care a avut loc la Casa Cărţii N. Steinhardt din Bistriţa. Autorul lucrărilor: profesorul de limba şi literatura română – Andrei Moldovan.

Despre cele două cărţi ale lui Andrei Moldovan au făcut vorbire oamenii de litere Virgil Raţiu, Mircea Bătrânu, Olimpiu Nuşfelean şi Ioan Pintea.

„Astăzi ne întâlnim cu două noi cărţi semnate de Andrei Moldovan. Una dintre ele este «Mâhnirile limbii române» – o carte pe care eu am considerat-o foarte importantă şi care ar trebui să o citească fiecare elev din această ţară. Pentru că acolo este vorba despre ce facem şi cum stăm cu limba română. Ar veni cam aşa: dacă scriem un cuvânt din cinci litere şi găsim şase greşeli în acel cuvânt, înseamnă că în toată această poveste este o eroare inexplicabilă. Cam despre aşa ceva vorbeşte Andrei Moldovan în «Mâhnirile limbii române». Şi mai avem o carte «Poeţi români de azi» care continuă defapt «Ereziile lirice», tot cronici literare, eseuri despre poeţi români de azi.” – a notat scriitorul Virgil Raţiu.

Pe de altă parte, scriitorul Mircea Bătrânu a subliniat cu această ocazie autenticitatea de care dă dovadă Andrei Moldovan în scrierile sale. „Andrei Moldovan, prietenul nostru, reprezintă un caz singular în peisajul literaturii pe care judeţul nostru o dă în contemporaneitate. În sensul că face dovada prin tot ceea ce ne-a arătat până acum că este un stăpân al condeiului, poate face literatură, dar aplecarea lui firească [...] este spre coordonatele celui care vine să aprecieze, să vorbească «despre»”.

În aceeaşi ordine de idei, directorul revistei Mişcarea Literară, Olimpiu Nuşfelean, a încercat să prezinte prin cuvântul său, un profil critic al lui Andrei Moldovan, iar scriitor şi totodată teologul Ioan Pintea a vorbit despre faptul că de la Andrei Moldovan se poate învăţa ce înseamnă poezia universală, dar în acelaşi timp şi cum ne putem folosi de erezie – în sens literar şi estetic, nu în sens teologic – a notat Ioan Pintea.

„Andrei Moldovan se exersează critic cu răbdare şi cu discreţie, colaborând în ultimii ani la câteva reviste literare importante. Aş putea zice că şi-a construit acest profil, ajutat şi de colaborarea cu rebrenologul Nicolae Gheran, care l-a incitat în direcţia seriozităţii abordării textului literar şi a bibliografiei [...] Pe de altă parte poate l-a incitat şi colaborarea la Revista Mişcarea Literară şi exerciţiul său didactic – fiind profesor.” – a adăugat Olimpiu Nuşfelean.

Evenimentul a fost încheiat printr-o notă optimistă subliniată chiar de autorul celor două cărţi lansate aseară: „Noi avem poezie bună în ţara asta. Avem poeţi buni. Asta e tragedia. Că avem mulţi poeţi buni. Dacă ar fi mai puţini, n-ar fi o tragedie, pentru că s-ar vedea bine.” – Andrei Moldovan.

Evenimentul publicistic a fost organizat de Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu S.C. Aletheia S.A. Bistriţa şi Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.

Redactor: Mihaela Mocanu