Dr. Ing. Ioan Platon: Cura de mere, izvor de sănătate pentru om

Trezirea la viață a regnului vegetal trebuie să fie însoțită și de o schimbare a stării omului prin ieșirea sa din starea latentă, sedentară, care a predominat în perioada iernii și trecerea la o stare caracteristică prin optimism, multă mișcare și de schimbare a nutriției.

După perioada de iarnă în care alimentația omului deseori este inadecvată, fiind bazată mai mult pe consumul de proteine care îi poate afecta în mod decisiv starea de sănătate, începutul primăverii este momentul ideal pentru a face o cură de mere, care să favorizeze dezintoxicarea, epurarea, dar și regenerarea sângelui.

Cura de mere reprezintă un prim pas spre o nutriție echilibrată. Merele sunt fructe care sunt alcalinizante ale sângelui, conținând zaharuri sub formă de fructoză, zahăr simplu, zaharoză, dar și multe minerale: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, clor și sodiu. Sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C și E. Consumând mere, furnizăm organismului uman energie, merele fiind un aliment protector, cu valoare biologică deosebită, aducând organismului un aport suplimentar de zaharuri pure.

Prin arderea fructozei ce există în compoziția pulpei merelor, aceasta consumată degajă o mare valoare energetică, dublată de un efect de hidratare a țesuturilor, datorită cantității de apă (83 g / 100 g pulpă). Prezența celulozei în pulpă, îi conferă mărului calitatea de a fi un bun regulator al intestinului, proprietățile sale depurative fiind mai pregnante dacă mărul este consumat înainte de mâncare.

Cura de mere tonifică nuanța pielii, datorită prezenței în compoziția lor a provitaminei A (caroten ), care are de asemenea un efect protector.

Dintre merele pe care le găsiți la piață, alegeți-le pe cele românești, chiar dacă nu întotdeuna sunt mari, pentru că sunt obținute în condiții de cultură fără doze exagerate de îngrășăminte chimice și număr ridicat de tratamente fitosanitare.

Pulpa merelor românești este mai sănătoasă și mai gustoasă față de a merelor străine, pe care o puteți ușor sesiza atunci când consumați un măr românesc, care are un conținut redus de nitrați și reziduuri de pesticide.

Cei care sunt pasionați pot fla mai multe despre tăierile care se execută în această perioadă la pomii fructiferi de la Dr. Ing, Ioan Platon în ediția de miercuri, 21 martie a emisiunii Caleidoscop Agricol, difuzată de Tv Bistrița, de la ora 19:00.

Sursa foto: www.infoaliment.ro

Leave a comment