La mulți ani, Cornelia Ardelean Archiudean!

„Acolo unde soarele își adapă razele în apa dragostei este tărâmul Ocniței. Satul satelor, acolo unde doina și-a făcut sălaș în sufletul oamenilor. Aici, în dulcea vatră, păsările cerului, dimpreună cu codrul și izvoarele îngână pe acorduri de vânt cântec dulce. Aici este leagănul emblemei folclorului din zona de Câmpie, Cornelia Ardelean Archiudean, iubită de o țară întreagă. Născută din dragoste pentru cântec, într-o zi de primăvară în 1952, în satul doinit cu sensibilitatea fiului ce nu-și uită niciodată pământul sfânt, și mama, cea care i-a dat viață și dreptul la cântec.” ! sunt doar câteva dintre rândurile așternute în primele pagini ale cărții „Cornelia Ardelean Archiudean ! Copila de Sub Vii” ! carte îngrijită de scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian.

Volumul de peste 300 de pagini, brăzdat de gânduri bune adresate doamnei cântecului popular bistrițean precum și de amintiri și istorioare din viața artistei și a familiei sale, a apărut cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și va fi lansată oficial, joi 22 martie, la ora 16:00, la Casa Municipală de Cultură “George Coșbuc” din Bistrița, chiar înaintea deschiderii Galei laureaților Festivalului concurs “Zestrea satului”.

„M-o făcut mama jucând

În poiană strângând fân

Strângând fânu’ căpicioară

Doru’ badii mă omoară

M-o scăldat măicuța-n zori

În grădinuța cu fl ori

Lâng-un strat cu scânteuță

La badea să-i fi u drăguță

Măicuță când m-ai făcut

Doamne bine ț-o părut

Maică de părere bună

Mi-ai făcut țoale de lână

Șî perină de mătasă

La badea să-i fi u mireasă.”

Chiar de ziua ei, Cornelia Ardelean Archiudean va fi invitata emisiunii „Pagini de cultură și civilizație” a TV Bistrița, astăzi 20 martie, de la ora 18:30. Emisiunea poate fi urmarită și on-line pe www.tvbistrita.ro.

Redactor: Mihaela Mocanu

Leave a comment