Fostul secretar de stat Ioan Andreica și șeful CJ Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu, reținuți de DNA

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Ioan Andreica și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), au fost reținuți de procurorii DNA pentru 24 de ore într-un dosar privind deturnarea de fonduri.

Ioan Oltean a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Andreica și Rusu au fost reținuți pentru 24 de ore, în timp ce vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud Luca Iancu (PDL) a fost chemat și el la audieri, însă nu a fost reținut, în prezent fiind în drum spre Bistrița, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Ioan Andreica și Liviu Rusu au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore. Luca Iancu nu a primit mandat. E în drum spre Bistrița”, a spus Oltean.

Surse judiciare au confirmat pentru MEDIAFAX că în dosarul privind deturnarea de fonduri și corupție procurorii au emis ordonanțe de reținere, fără a preciza pe numele cui sau pentru câți inculpați. Sursele citate mai arată că toate persoanele reținute vor fi prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit surselor citate, dosarul a fost trimis deja instanței.

Ioan Oltean nu a dorit să facă niciun fel de comentarii legate de reținerea celor doi care, vineri, au fost ridicați de DNA și duși la București pentru audieri împreună cu Luca Iancu și Simona Bodnariu, director Integrare Europeană în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Avocatul lui Ioan Andreica, Grigore Chiorean, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că se află în drum spre București.

“Mă duc acum spre București. Ioan Andreica este clientul meu. La audierile de vineri a fost asistat de alt avocat, dar acum e nevoie de mine. Nu pot declara mai multe”, a spus Chiorean.

Liviu Rusu este secretar general al PDL Bistrița-Năsăud și “unul dintre posibilii candidați” la un nou mandat de președinte, după cum s-a exprimat Ioan Oltean în repetate rânduri.

Ioan Andreica a fost, la rândul său, secretar general al PDL Bistrița-Năsăud înaintea lui Liviu Rusu, acum fiind simplu membru de partid.

Zece persoane au fost duse, vineri seară, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiate în dosarul în care președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița, Liviu Rusu, și vicepreședintele CJ Luca Iancu sunt cercetați pentru deturnare de fonduri.

Astfel, la DNA se aflau președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu, respectiv Luca Iancu, precum și fostul secretar de stat Ioan Andreica, Lazăr Ștefan, Simona Bodnariu, directorul Direcției de Integrare Europeană a CJ Bistrița-Năsăud, și alte persoane.

Biroul de presă al instituției confirma, pentru MEDIAFAX, că exista o acțiune în derulare a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție-Structura Centrală la Bistrița, fără a oferi alte detalii.

În iunie 2011, fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDTR) Ioan Andreica a fost audiat la DNA. El declara atunci că se simte nevinovat, că procurorii anticorupție nu ar avea probe împotriva lui și că el nu putea semna contractele “fără ca ministrul să știe”, nefăcând nominalizări.

În 2 iunie 2011, DNA a făcut percheziții la sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, sigilând birourile lui Liviu Rusu și Luca Iancu, ambii membri PDL, la locuința din Bistrița a fostului secretar de stat în MDRT Ioan Andreica, precum și la sediul Euroland SA, la care sunt acționari acesta și soția secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

“Soția lui Ioan Oltean e acționar la firmă, dar, din câte știu, a anunțat că vrea să-și vândă acțiunile”, spunea atunci Ioan Andreica.

Potrivit unor informații care apar pe site-ul www.infoconstruct.ro, SC Euroland 2002 SRL oferă management general pentru proiectele în instalații electrice 0,4-700kv, management general al proiectelor de parcuri eoliene (proiecte instalații electrice, vânzări echipamente centrale eoliene, realizare de instalații electrice 0,4-20kv, documentații pentru obținere aviz tehnic, proiectare, montaj, întreținere și asistență tehnică pentru instalații electrice, linii electrice aeriene și subterane, posturi de transformare aeriene și subterane, racordări parcuri eoliene).

Conform sursei citate, firma are atestat ANRE nr. G343/03.12.2010 și 5304/11.02.2010.

În declarația de avere a deputatului Ioan Oltean postată pe site-ul Camerei Deputaților apărea faptul că acesta deține o sută de acțiuni la SC Euroland Bistrița, în valoare de zece mii de lei.

Anul trecut, Ioan Andreica spunea, într-o emisiune televizată, că firma s-a transformat din SA în SRL. “Eu am părți sociale. Nu mai sunt acționar, a fost firmă pe acțiuni și acum este SRL, deci sunt asociat, am părți sociale. Nu dețin nicio funcție de conducere. Sunt asociat cu doamna Oltean. (…) Este o firmă de proiectare și execuție”, declara Ioan Andreica în emisiunea respectivă.

Potrivit declarației sale de avere postată în 16 septembrie 2010 pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Ioan Andreica menționa că este asociat la SC Euroland 2002 Bistrița, având 73 de părți sociale în valoare de 730 de lei, și că director general al SC Euroland 2002 Bistrița este soția sa, Sorinica Andreica, iar aceasta a obținut un venit de peste 39.000 de lei de la firma la care el a lucrat ca inginer proiectant, având un venit anual de 13.555 de lei.

Totodată, în declarația de interese Andreica menționa un număr de 15 contracte aflate în derulare, la vremea respectivă, încheiate cu primării din Bistrița-Năsăud, Mureș și Cluj, dar și cu Electrica Transilvania Nord, în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Majoritatea acestor contracte au fost obținute prin achiziție directă sau cerere de ofertă.

Ioan Andreica a demisionat din funcția de secretar de stat în MDRT în 13 septembrie 2010, fiind acuzat că ar fi favorizat primarii PSD și PNL în ce privește proiectele finanțate de minister. Andreica a negat toate acuzațiile și a spus că, cel puțin în privința proiectelor privind alimentările cu apă, primarii PDL au primit de două ori mai mulți bani decât ceilalți.

El a ocupat funcția de secretar de stat în MDRT timp de aproximativ doi ani. Referitor la demisia sa, el spunea în 13 septembrie 2011 că nu a făcut-o de pe “o poziție de război” cu ministrul Elena Udrea.

Leave a comment