Peste o mie de chiriași ANL s-au înscris într-o asociație ca să poată cumpăra apartamentele în rate

Peste o mie de chiriași ANL din trei județe din Transilvania s-au înscris, până în prezent, într-o asociație care a propus Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cumpărarea în rate a apartamentelor ANL.

Președintele Asociației Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din România (ASLBTR), Dan Cornel Nistor, a declarat, sâmbătă, la Bistrița, corespondentului MEDIAFAX că această organizație, din care fac parte deja peste o mie de chiriași ANL din județele Sibiu, Mureș și Brașov, a fost constituită de chiriași ANL din Mediaș, localitatea sa de domiciliu.

“Avem deja o mie de membri din cele trei județe. Acum (sâmbătă – n.r.) suntem în Bistrița-Năsăud și urmează să mergem în toate județele din țară în care au fost construite blocuri ANL, așa că numărul membrilor este în creștere”, a spus Nistor.

Potrivit sursei citate, membrii fondatori ai organizației și-au dat seama că nu își pot permite să ia credite de la bănci ca să cumpere apartamentele în care stau și trebuie să își unească forțele ca să convingă autoritățile să fie de acord cu plata în rate a caselor.

“Împreună cu câțiva vecini am decis să constituim această asociație ca să ne ajutăm pe noi înșine, în primul rând. Și noi locuim în blocuri ANL și am văzut că nu avem nicio șansă să le cumpărăm cu banii jos. Ca să cumperi un apartament cu banii jos, luând credit de la bancă, trebuie să ai un salariu mediu net de 3.000 de lei fiindcă, în prezent, băncile nu acceptă o rată mai mare de 40 la sută din salariu. Cred că nici cinci la sută din locatarii acestor blocuri nu au salarii de 3.000 de lei și nu vor avea șansa să-și cumpere aceste apartamente”, a declarat Nistor.

El a explicat că, dată fiind situația, membrii ASLBTR s-au gândit că singura șansă a chiriașilor actuali să poată cumpăra apartamentele este ca statul să le vândă în rate, iar rata lunară pe care să o plătească o familie să nu fie mai mare de 100 de euro.

Cu această propunere, membrii ASLBTR au fost deja la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și au discutat cu ministrul Cristian Petrescu.

“Domnul ministru ne-a ascultat și și-a notat propunerea noastră. Ea sună astfel: fiecare familie care locuiește într-un apartament ANL să plătească o rată de o sută de euro pe lună. Să nu se mai plătească chirii, cum se întâmplă în prezent, ci banii să fie livrați în contul MDRT. Primăriile sunt doar administratorii acestor clădiri, proprietarul de drept este MDRT”, a spus el.

Nistor a declarat că în țară sunt 38.000 de locuințe ANL, iar, dacă fiecare chiriaș ar da o sută de euro lunar, s-ar aduna 3,8 milioane de euro, bani cu care MDRT ar putea face alte blocuri ANL.

“Cu 3,8 milioane de euro, MDRT ar putea construi cinci-șase blocuri în fiecare lună timp de 30 de ani. Ministrul a părut interesat de variantă fiindcă, în felul acesta, am aduce bani mulți la buget cu care s-ar putea continua programul de construire a locuințelor pentru tineri”, a declarat el.

Nistor a explicat că, la Mediaș, de exemplu, chiriașii ANL plătesc pentru apartamente între 240 și 350 de lei chirie lunară, iar oamenii sunt dispuși să mai facă un efort ca să știe că, peste 20-30 de ani, apartamentul le va aparține.

“În blocurile ANL locuiesc, în toată țara, peste o sută de mii de oameni. Peste tot unde am apucat să mergem, chiriașii s-au înscris în organizația noastră în proporție de 90 la sută fiindcă aceasta e singura lor speranță pentru cumpărarea apartamentelor”, a declarat el.

Dan Cornel Nistor a spus că, după întâlnirea cu ministrul Cristian Petrescu, de la începutul acestei luni, a trimis MDRT propunerea scrisă a asociației, pentru care a primit număr de înregistrare.

“Acum așteptăm răspunsul oficial. În caz că nu vom găsi înțelegere la actuala guvernare, vom apela la liderii opoziției fiindcă este un subiect bun de campanie pentru orice politician să ajute tinerele familii din România să-și cumpere locuință. În cazul în care nu reușim nici acest demers, vom aduna semnături din toată țara, peste o sută de mii, și vom putea iniția singuri un proiect de lege. Aș vrea să văd care parlamentar va vota împotrivă”, a declarat el.

Nistor a spus că, din informațiile sale, până în prezent, mai puțin de o sută de apartamente ANL sunt vândute sau în curs de vânzare din totalul de 38.000.

În municipiul Bistrița, sunt doar trei cereri de cumpărare a apartamentelor ANL, însă nu a fost vândut niciunul întrucât Primăria Bistrița nu le-a evaluat încă.

Join the Conversation

2 Comments

  1. presedintele asociatiei se numeste DAN NISTOR CORNEL
    are nr de telefon:0766680945
                             0740067865

  2. Nu e cu rea intentie insa dupa cum au primit ANL acum vor si rate fara dobanda pe cand muritori de rand platesc dobanda nu este corect !!!! rate ca tot romanul nu cesetorii !!!

Leave a comment