LIVE TEXT: Consilierii au aprobat planul urbanistic zonal privind amenajarea Pieței Decebal

La această oră, Consiliul Local al municipiului Bistrița s-a reunit într-o ședință ordinară pe a cărei ordine de zi figurează nu mai puțin de 20 de proiecte de hotărâre. Consilierii locali le vor dezbate și își vor exprima votul.

Printre acestea se numără și proiectul privind aprobarea planului urbanistic zonal privind amenajarea Pieței Decebal.

De asemenea, există și un proiect care prevede ca numărul călătoriilor gratuite acordate pensionarilor bistrițeni să crească de la 15, câte sunt în prezent la 30.

Un alt proiect care va fi dezbătut prevede diminuarea chiriilor pentru terenurile de sport amenajate în incinta unităților de învățământ din municipiu.

Înainte de a trece la dezbaterea propriu-zisă a ordinii de zi, consilierii au avut posibilitatea de a adresa interpelări primarului Bistriței, Ovidiu Crețu.

ACTUALIZARE 16: 26

Primul care a luat cuvântul a fost consilierul Dan Molnar. Acesta a solicitat sprijinul pentru că intenționează să inițieze un proiect de hotărâre privind stabilirea unor acțiuni de curățare a municipiului. Proiectul prevede ca zilnic, șoferii să își mute mașinile din parcare pentru ca echipajele care efectuează curățenia în oraș să poată interveni. Astfel, trebuie să se stabilească un program, în baza căruia, șoferii vor trebui să își mute mașinile din parcare. Mai mult, cei care nu își vor muta mașinile, se vor trezi fără ele, pentru că le vor fi ridicate.

De asemenea, consilierul Illyeș Istvan a ridicat o problemă semnalată de locuitorii din partea de sus a orașului. Aceștia spun că în zona în care s-a construit noul magazin Kaufland nu există o trecere de pietoni accesibilă, astfel, bistrițenii cer amenajarea unei astfel de treceri.

Consilierul Mărioara Seica spune că în curtea grădiniței nr. 14 – Trenulețul Veseliei – există o groapă care pune în pericol viața copiilor. Totodată, consilierul spune că ar fi necesară suma de 4.000 de lei pentru a dota grădinița cu mobilier. Mărioara Seica l-a întrebat pe primar dacă este mulțumit de felul în care arată orașul, în special străzile, pline de gropi și de praf. Aceasta a dat și câteva exemple:  1 Mai, Sergent Major Octavian Popa, Privighetorilor și altele.

Consilierul liberal Calo Viorica este în continuare nemulțumită de modul în care arată asfaltul în zona trecerilor la nivel cu calea ferată. O altă problemă pe care a ridicat-o consilierul este cea privind lucrările efectuate la reabilitarea străzilor. “Se sparge foarte mult în oraș, dar străzile rămân așa, nimeni nu le mai reabilitează” a declarat Calo.

ACTUALIZARE 16:41

Primarul Bistriței a dat răspunsuri consilierilor care au adresat interpelări.

În privința solicitării venite din partea consilierului Dan Molnar, primarul a declarat că la Bistrița, zilnic se mătură străzile și se poate ca o dată pe lună acestea să fie spălate, astfel că, se va întocmi un program în baza căruia se va interveni pe străzi.

Consilierului Illyeș Istvan, primarul i-a răspuns că în zona Kaufland sunt două treceri de pietoni, una semaforizată și una nu. Lucrările în acea zonă vor continua și se ia în calcul realizarea unei noi treceri de pietoni, asta în cazul în care se va mai construi mallul din Bistrița.

Referitor la solicitările consilierului Mărioara Seica, Crețu a declarat că “orașul abia a ieșit din iarnă. Sunt două săptămâni și jumătate de când putem lucra, facem plombarea așa cum am facut-o și cu alte ocazii. Mai avem două săptămâni până la încheierea campaniei Curățenia de primăvară, așa că la acest termen, orașul va arăta altfel. Stropirea străzilor a început să se facă. Vom intra cu spălatul străzilor, pentru că e o acțiune necesară și sperăm ca după intervenții de acest gen să mai dispară praful”.

Ovidiu Crețu i-a răspuns și consilierului Calo Viorica: “cei de la Căile Ferate au făcut solicitare pentru a reabilita trecerea la nivelul căii ferate de pe strada Ioan Slavici”.

ACTUALIZARE 17:01

Consilierii locali au trecut la dezbaterea propriu-zisă a ordinii de zi. Primul proiect care este analizat este cel privind aprobarea proiectelor care vor beneficia de cofinanțare de la bugetul local. 66 de  ONG-uri au depus proiecte, iar 31 dintre acestea ar urma să primească bani. Acum se votează pe domenii proiectele care vor primi bani. În total, Primăria Bistrița a alocat un buget de 400.000 de lei pentru a finanța aceste proiecte.

ACTUALIZARE 17:27

Consilierii au adoptat cu 19 voturi pentru proiectul privind creșterea numărului de călătorii gratuite acordate persoanelor care circulă cu mijloacele de transport în comun.

A trecut și proiectul privind aprobarea planului urbanistic zonal Piața Decebal. Aceasta a obținut votul a 13 consilieri locali.

ACTUALIZARE 18:15

Consilierii dezbat de mai bine de o jumătate de oră proiectul privind reducerea chiriilor pentru terenurile de sport amenajate în incinta unităților de învățământ preuniversitar din municipiu. În final, proiectul a fost aprobat, deși s-au făcut mai multe propuneri, care nu au trecut.

ACTUALIZARE 18:36

După o pauză de 15 minute, consilierii au revenit la dezbateri. Acum se dezbate un proiect care prevede aprobarea vânzării unui teren de 30 de metri pătrați situat pe Bulevardul Decebal în favoarea lui Seserman Ioan și Seserman Cristina, teren aferent extinderii apartamentului și amenajării de birouri. Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi pentru.

ACTUALIZARE 18:40

La această oră, consilierii dezbat proiectul privind aprobarea închirierii prin licitație publică a bazei de agrement MHC, situată în intravilanul municipiului Bistrița. Proiectul a obținut toate avizele necesare, astfel că a foat aprobat cu 18 voturi pentru.

Consilierii au aprobat și un proiect care vizează aprobarea repartizării a 36 de locuințe sociale situate în cartierul Subcetate.

ACTUALIZARE 18:55

Ordinea de zi a ședinței este aproape epuizată, ședința urmând să se încheie în scurt timp.

Leave a comment