17/08/2017

Romii se pregătesc de sărbătoare! Pe 8 aprilie e ziua lor!

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie să devină Ziua Internaţionala a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, al cântăreaţei Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, pelicula ce datează din 1967.

Cu această ocazie, preşedintele Emil Neia Lăcătuş şi organizaţia judeţeană a Partidei Romilor Pro-Europa îi invită pe toţi prietenii şi colaboratorii partidei să participe la Ziua Internaţională a Romilor.

Evenimentul se va derula pe durata a două zile, 7 respectiv 8 aprilie, atât la Bistriţa cât şi la Lechinţa.

Pe parcusul celor două zile de sărbătoare, preşedinţii de filiale ale Partidei Romilor Pro-Europa din judeţul Bistriţa-Năsăud vor împărţi în zonele lor de competenţă materiale promoţionale legate de importanţa zilei de 8 aprilie.

,, Este o zi importantă pentru toţi romii din judeţul Bistriţa-Năsăud. Cu această ocazie, transmit membrilor etniei noastre salutul domnului preşedinte al Partidei Romilor Pro-Europa: ,, Opre roma, isi vaht akana,, – Sus, romilor, este timpul vostru,, Aşa să ne ajute Dumnezeu,, a declarat Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa Bistriţa-Năsăud.

Sursa foto: www.guraialomitei.com