18/08/2017

FOTO: Primăvara, în tablouri

Flori pictate, oferite în dar, în pragul sărbătorii Floriilor. Vorbim despre expoziţia pictoriţei bistriţene Oniţa Mureşan, care a deschis aseară în foaierul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, o expoziţie cu parfum de flori. Şi pentru ca tabloul evenimentului sa fie complet, publicul bistriţean a admirat lucrările artistei pe un fundal muzical ales chiar de pictoriţă – pe lângă flori, muzica fiind cea care o inspiră în creaţia sa.

Oniţa Mureşan s-a născut la 15 ianuarie 1965, în localitatea Rebrişoara, a absolvit Universitatea de Design şi Arte Vizuale din Cluj-Napoca şi a devenit în urmă cu doi ani membră a Uniunii Artiştilor Plastici filiala Cluj. De-a lungul timpului a participat cu lucrările sale la numerosae expoziţii personale şi te grup.

Cu numele de “Poveşti şi clipe”, artista plastica şi-a expus la Bistriţa 13 lucrări, a căror temă este în special cea florală. Despre lucrările sale au vorbit în cadrul vernisajului, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, Dorel Cosma şi scriitorul Olimpiu Nuşfelean.

Pe de altă parte, despre lucrările sale, pictoriţa spune că reprezintă percepţia sa asupra vieţii, şi deşi susţine că nu are un tablou preferat, modest, pictoriţa vorbeşte despre una dintre lucrările sale, care poartă numele „Ofelia”, spunând că reprezintă versiunea sa asupra personajului feminin din Hamlet, drama scrisă de William Shakespeare „este atât de mult cântată şi scrisă de marii artişti ai secolelor, dar într-o zi, mi-a venit în gând ideea «să am şi eu Ofelia mea». Diferenţa dintre Ofelia lor şi Ofelia mea – deşi are un miros de secol XVIII – este trăirea ei între flori. Adică are viaţă – nu este moartă.” – a conturat artista. În ceea ce priveşte culorile, Oniţa Mureşan spune că nu le-a ales, „ele venind la momentul potrivit”.

Redactor: Mihaela Mocanu