PRM BN a înaintat o scrisoare deschisă prefectului Cristian Florian

Cu respectul cuvenit față de cetățenii județului,de Lege și de funcția pe care o dețineți,vă solicit un răspuns la intrebarea: dacă aveți cunoștință, ca vreo parcela de teren        din acest județ este subiect de negociere intre A.N.R.M. si vreo persoana fizica sau juridica,privind exploatarea gazului de șist ? Va intreb acest lucru acum in Postul Mare deoarece, conducerea A.N.R.M., cu sprijinul unor reprezentanți ai președintelui și Guvernului României, au negociat, fără transparență, numeroase acorduri petroliere în multe județe pentru a facilita începerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. A.N.R.M. și Guvernul României au negociat cu firme străine și au aprobat acorduri petroliere pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică fără să se fi făcut niciun studiu de mediu, fără să fie solicitată opinia specialiștilor, fără dezbateri publice, fără să se țină seama că terenurile din perimetrele concesionate sunt proprietate privată, fără a fi înștiințați și fără a obține acordul primarilor, Consiliilor locale și Consiliilor județene. A.N.R.M. și Guvernul României au tratat țara noastră ca pe propria moșie, iar pe locuitori ca pe niște sclavi asupra cărora au dreptul de a le lua tot, inclusiv viața ! Pînă acum au apărut puține informații despre acordurile petroliere în județele Vaslui (în apropiere de Bîrlad) și Constanța (localitățile Adamclisi, Costinești și Vama Veche). Pe surse, s-a aflat că s-a negociat începerea prospecțiunilor, a explorărilor și a exploatării gazului de șist prin fracturare hidraulică a rocilor în multe localități din județele Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Covasna, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Bacău, Satu-Mare, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Botoșani, Suceava și Galați.

Atît Puterea (P.D.L., U.N.P.R., U.D.M.R. și deputații minorităților etnice) cît și Opoziția (P.S.D., P.N.L. și P.C.) ascund Poporului Român faptul că acționează împreună și au pregătit cadrul legal pentru exproprierea proprietarilor de pe terenurile pentru care s-au eliberat licențe de exploatare minieră și acorduri petroliere. La 25 martie 2009, senatorii Toni Greblă (P.S.D.) și Ion Rușeț (P.D.L.) au înregistrat la Senat o Propunere legislativă de modificare și completare a Legii minelor, Legea nr. 85/2003, care de fapt crează cadrul legal pentru exproprierea cetățenilor de pe teritoriile care au fost concesionate de A.N.R.M. și Guvern pentru exploatarea resurselor naturale. Se instituie o procedură specială și foarte rapidă de expropriere la îndemîna titularilor de licențe de exploatare.

De la televizor au aflat cetățenii români despre demersurile făcute de reprezentanți ai firmei Chevron la președintele Băsescu, la primul-ministru Ungureanu, la cîțiva miniștri și la A.N.R.M. pentru urgentarea semnării acordurilor petroliere și începerea prospecțiunilor în județele Vaslui și Constanța. Primarii, consilierii locali, președinții Consiliilor județene Vaslui și Constanța și locuitorii din Bîrlad, Adamclisi, Costinești și Vama Veche nu au știut și nu știu ce a negocit A.N.R.M. în numele lor și împotriva lor cu scopul de a asigura profituri și mai mari unor firme străine. Merită toată admirația locuitorii din Bîrlad în frunte cu primarul Constantin Constantinescu și părintele protopop Vasile Lăiu, sprijiniți de conducerea Consiliului județean Vaslui, pentru ca în mod democratic și pe căile legale să fie interzisă exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică și să fie suspendate prospecțiunile anunțate de firma Chevron pentru acest an.

Sfidîndu-i pe protestatarii din județul Vaslui și populația României,      Guvernul Ungureanu a aprobat în ședința din 27 martie a.c. și a publicat în Monitorul Oficial al României nr. 205 din 28 martie a.c., trei Hotărîri cu nr. 188,189 și 190 privind aprobarea Acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Vama Veche, Adamclisi și Costinești. Anexele la acorduri și clauzele contractuale sunt secrete pentru Poporul Român !

Știindu-vă  un apărător al Legii doresc acest răspuns nu pentru mine ci pentru cetățenii județului Bistrița Năsăud.

Primiți Domnule Prefect , asigurarea deplinei mele considerații.

Presedinte filiala PRM,Bistrița Năsăud – ing.Viorel Cotuțiu

Leave a comment