Fluctuația salariilor în anii de criză! Vezi care angajați au primit mai mulți bani

Vă vine să credeți sau nu, dar salariile au urcat și cu 50% în unele sectoare, dar au scăzut cu circa 30% în altele, asta chiar dacă în ultimii 3 ani am vorbit despre criza financiară sau despre recesiune.

Astfel, domeniul textilelor sau  salubritatea sunt domenii care și-au revenit pe timp de criză, cel puțin așa reiese din datele furnizate de jurnaliștii de la Econtext.ro

În analiză se menționează clar evoluția salariului mediu în cele mai mari sectoare ale economiei, de la finalul anului 2008 și până la sfârșitul anului trecut.

Astfel, vorbim despre salariile celor din domeniul textil, salariile minerilor, a constructorilor, a comercianților, dar și despre veniturile profesorilor și a angajațiilor din industria alimentară sau din administrație publică.

Cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat la angajații din fabricile de textile, respectiv de 45,1%, de la 896 de lei, în 2008, la 1300, în 2011. Pe următoarea poziție se plasează personalul din salubritate. Salariile acestor angajați au urcat de la 1000 de lei, la peste 1400 de lei, adică au înregistrat o creștere de peste 38%. Urmează un alt domeniu de activitate, în care salariiole au crescut în cei 3 ani de criză, respectiv cel al construcției de autovehicule, unde s-au înregistrat majorări de peste 28 de procente.

În agricultură, de asemenea s-au înregistrat creșteri ale salariilor nete de peste 21 %, la fel și în metalurgile, unde veniturile au crescut cu peste 18 procente.

La polul opus se află bugetarii. În cazul lor salariile nu au crescut, ci au scăzut.

De exemplu, în domeniul sănătății, în cei 3 ani de criză vorbim de o scădere a salariilor nete de peste 11%, în timp ce în învățământ acestea au scăzut cu peste 20 de procente, iar în domeniul administrației publice cu peste 22 %.

Sursa: www.econtext.ro

Sursa foto: www.imprumut-rapid.com

Leave a comment