Valorificarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură promovată de către AQUABIS SA

În cadrul unei campanii de conștientizare a opiniei publice în legătură cu oportunitatea de utilizare a nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură, SC AQUABIS SA, cu sprijinul consultantului Aecom Ingenieria SRL, a organizat în data de 23.04.2012, în sala de ședințe a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, o întâlnire cu autorități locale și reprezentanți ai posesorilor de terenuri din  județ, având ca subiect  „Valorificarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură”.

Gestionarea nămolului generat în stațiile de epurare a apelor uzate și de tratare a apei pentru potabilizare reprezintă un aspect monitorizat de către Ministerul Mediului și Pădurilor în cadrul proiectului major „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud” implementat în prezent de SC AQUABIS SA, proiect care face parte din Programul Operațional Sectorial de Mediu și este finanțat din Fondul de Coeziune.

În prezent, în judetul Bistrița-Năsăud, nămolul este transportat la depozitele de deșeuri. După finalizarea noilor stații de epurare, cantitățile de nămol vor crește și va trebui găsită o alternativă viabilă la depozitare.

În acest sens, este abordată posibilitatea de redare a acestui produs- nămolul de epurare- circuitului natural, prin utilizarea sa ca îngrășământ în culturi agricole.Beneficiile aduse de această practică au fost prezentate de către experții echipei de consultanță.

Utilizarea nămolurilor în agricultură nu este o noutate, fiind practicată pe plan internațional din anii 1970. Această problematică a fost cercetată la nivel național cu începere din anii 1980, când s-au făcut experimente de aplicare a nămolului de epurare în agricultură, pe diferite tipuri de sol și pentru tipuri diferite de culturi.

Efectele agronomice, pedologice și igienico-sanitare au fost urmărite și s-a constatat că aplicarea nămolului pe sol contribuie la ameliorarea proprietăților fizice, chimice și biologice ale solurilor, ceea ce conduce la îmbunatățirea culturilor.

Cu sprijinul autorităților locale, SC AQUABIS SA speră să rezolve această problemă într-un mod benefic pentru mediu și cu respectarea legislației naționale în acest domeniu.

Sursa foto:  www.mesagerul.ro

Join the Conversation

1 Comment

  1. Chiar asa!  Namolul obtinut din dejectii amestecate cu detergenti si alte minuni chimice si industriale ce ajung in statia de epurare, sa-l folosesc in gradina de legume??  

Leave a comment