FOTO: Opt milioane de lei pentru construcția a cinci stații de transfer și a cinci centre de colectare în județ

În această dimineață, reprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au organizat o vizită în teren pentru a arăta cum mai decurg lucrările din cadrul proiectului privind realizarea unui sistem integrat de deșeuri în județul Bistrița-Năsăud.

Reprezentanții autorităților județene au recepționat astăzi lucrările de construcție a cinci stații de transfer și a cinci centre de colectare.

Proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud” s-a derulat încă din anul 2009 și a presupus o investiție majoră pentru protecția mediului înconjurător și pentru gestionarea deșeurilor în județul nostru.

Prin acest proiect a fost construit un centru de management integrat al deșeurilor în comuna Dumitra, localitatea Tărpiu. De asemenea, au fost construite cinci stații de transfer în localitățile Bistrița, Beclean, Năsăud, Galații Bistriței și Sângeorz-Băi. Totodată, s-au construit două centre de colectare a deșeurilor în municipiu și câte un centru de colectare în fiecare oraș al județului. Valoarea totală a acestui proiect s-a ridicat la 156 de milioane de lei.

Astăzi s-a realizat recepția stațiilor de transfer și a centrelor de colectare din județ.

Vasile Moldovan, managerul de proiect a vorbit despre aceste lucrări și a declarat că “stația de transfer de pe Valea Boilor din municipiul Bistrița este una din cele cinci stații construite în județ. Aici, suprafața stației de transfer este de circa 2.200 de metri pătrați. Valoarea întregului contract care privește cele cinci stații și cele cinci centre de colectare este de peste 8 milioane de lei. Aici vor fi opt containere de 32 de metri cubi care vor funcționa cu presă. În această locație vor veni autogunoierele din zonele arondat Bistriței, vor descărca în aceste containere, se va face o presare a lor, urmând ca apoi să fie ridicate și transportate la depozitul ecologic de la Tărpiu. Platforma este pe o structură metalică, acoperită. Accesul este ușor de realizat. În municipiul Bistrița sunt două centre de colectare, pe strada Narciselor și la Viișoara”.

Celelalte stații de transfer din județ au o capacitate ceva mai mică decât cea de la Bistrița.

Echipamentele nu sunt deocamdată sosite, deși licitația a fost organizată. Aceasta se află acum la cea de-a treia contestație și se speră ca în maxim trei luni de zile licitația să poată fi declarată închisă și să poată fi achiziționate echipamentele.

În ceea ce privește finalizarea totală a proiectului “Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistreița-Năsăud” și funcționarea lui, Vasile Moldovan consideră că până la finele acestui an.

Mai mult, în luna mai se va organiza și licitația pentru stabilirea unui operator care să colectaze deșeurile de la nivelul județului.

Leave a comment