Bistrițeni, atenție la căpușe!

Mini-vacanța de 1 mai este tentantă pentru fiecare dintre noi. Cu siguranță că bistrițenii vor profita de vremea frumoasă de afară și vor ieși la iarbă verde. Atenție însă, deoarece există pericolulul de a fi mușcați de căpușe.

Chiar dacă în județul nostru situația nu este una gravă, medicii ne avertizează să fim cu ochii în patru atunci când ieșim în natură, pentru a preveni orice neplăcere, cu atât mai mult cu cât mușcătura de căpușă poate genera discomfort, dar și boli grave.

Căpușele sunt insecte mici și plate, care trăiesc în zonele împădurite sau pe câmpii, dar și în zonele cu iarbă înaltă și arbuști. Aceste insecte  se prind de animale, în spcial de rozătoare, câini, pisici și păsări, sau chiar de oameni, hrănindu-se cu sângele gazdelor. Cele mai multe cazuri de mușcături apar primăvara și vara.

Riscul de a fi muscat de căpușă este  mai mare atunci când practicați activități în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeții, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare. Dacă vizitați o zonă în care există căpușe infectate, asigurați-vă că știți cum să preveniți și să detectați mușcăturile de căpușă.

Trebuie să știți că primele simptome ale bolii Lyme sunt febra, frisoanele, durerile musculare, durerile de cap, cele articulare, sau chiar paralizarea temporară a unei părți a feței.

Erupțiile cutanate apar la 70-80% dintre persoanele mușcate, uneori  după o întârziere de  până la 30 de zile. Ele pot apărea în orice zona a trupului și se extind treptat.  Este important să țineți cont de faptul că, aceste insecte sunt foarte mici și, de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, astfel, căpușele pot trece ușor neobservate pe corp. Potrivit specialiștilor riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat.

În cazul în care chiar ați fost mușcat de căpușe , trebuie să înlăturați insecta, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpușa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenție și dintr-o singură mișcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu striviți corpul căpușei și nu aplicați căldură sau vreo substanță pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului. Å¢inând-o în pensetă, înfășurați căpușa în hârtie igienică și aruncați-o la toaletă. Apoi, spălați rana cu apă caldă și săpun și aplicați o soluție antiseptică, de exemplu, spirt sau iod, pe zona afectată. Pentru a evita aceste lucruri, este indicat ca atunci când ieșit la iarbă verde să folosiți un produs insectifug, să vă acoperiți brațele și picioarele și să folosiți pantaloni lungi și ghete.

Pătura pentru picnic trebuie  să fie deschisă la culoare. De aceea  este important să vă controlați cu atenție, pe dumneavoastră, pe copiii dumneavoastră,  îmbrăcămintea purtată și animaluțele de companie. Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului. La copii, căpușele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr.

De obicei, mușcătura de căpușă are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat.

Sursa foto: www.antena3.ro

Leave a comment