Segmentul construcțiilor, în revenire

Construcțiile încep să-și revină, cel puțin așa anunță specialiștii BNR, care au precizat în sondajul de conjurctură realizat în luna aprilie, că așteptările investitorilor din domeniul construcțiilor sunt mari, cu atât mai mult cu cât condițiile climaterice sunt favorabile acestui gen de activități.

Mai mult, potrivit speciliștilor Băncii Naționale a României, în ceea ce privește volumul producției industriale își va tempera creșterea în termen lunari, perspectiva fiind relevată atât de seria brută, cât și de seria ajustată în funcție de sezon și de numărul zilelor lucrătoare.

Situația nu se va îmbunătăți nici în viitorul apropiat, asta cu atât mai mult cu cât estimările privind portofoliu total al comenzilor nu sunt favorabile. În ceea ce privește domeniul construcțiilor, specialiștii au observat deja revenirea în plaja valorilor pozitive a soldurilor conjucturale aferente producției, respectiv un plus de 27%.

În ceea ce privește comenzile și numărul lor a crescut cu circa 12%. Evoluția se datorează în principal componentei sezoniere. În ceea ce privește modificarea prețurilor de producție, aproximativ 93% dintre respondenții din industrie care au participat la sondaj, dar și 86% din numărul total al operatorilor din construcții, au susținut că acestea nu se vor modifica.

În urma sondajului a mai reieșit faptul că numărul salariaților din domeniul construcțiilor cu siguranță va crește în această perioadă, și asta deoarece temperaturile de afară vor permite desfășurarea acestui tip de activitate.

Dacă în construcții vor avea loc angajări, în domeniul industrail nu vor di la fel de norocoși, deoarece potrivit sondajului în acest domeniul va exista o tendință descrescătoare a numărului de salariați.

Leave a comment