Categories
Bistrita News Sănătate

O șansă în plus pentru bolnavi

Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat din România a fost inaugurată la Institutul Clinic Fundeni din București, printr-o investiție de 250.000 de euro. Astfel, pacienții români care au nevoie de transplant medular nu mai sunt nevoiți să apeleze la serviciile medicale din străinătate, costisitoare de altfel, ci pot să se trateze chiar la noi în țară.

Mult așteptata inaugurare a  băncii de celule stem a avut în cele din urmă loc, asta în condițiile în care la Institutul Clinic Fundeni din București putea fi făcut acest lucru, în urmă cu mulți ani, susține fostul ministru al Sănătății , dr.conf. Daniela Bartoș.

Mai mult, noua bancă de celule stem se dovedește a fi o necesitate, cu atât mai mult cu cât numărul pacienților care au nevoie de transplant mădular este în creștere, iar tratamentele în străinătate se dovedesc a fi mult prea costisitoare.

Banca asigură condițiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienții cărora li se efectuează transplantul medular, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă.  Mai mult, reprezentanții Agenției Naționale de Transplant  au declarat,  că inițiative similare celei de la Fundeni se vor materializa în spitale din Timișoara și Târgu Mureș, acolo unde au mai avut loc astfel de acte medicale.

Redacția Tv Bistrița

Sursa: www.mediafax.ro

Leave a Reply