23/09/2017

O şansă în plus pentru bolnavi

Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat din România a fost inaugurată la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, printr-o investiţie de 250.000 de euro. Astfel, pacienţii români care au nevoie de transplant medular nu mai sunt nevoiţi să apeleze la serviciile medicale din străinătate, costisitoare de altfel, ci pot să se trateze chiar la noi în ţară.

Mult aşteptata inaugurare a  băncii de celule stem a avut în cele din urmă loc, asta în condiţiile în care la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti putea fi făcut acest lucru, în urmă cu mulţi ani, susţine fostul ministru al Sănătăţii , dr.conf. Daniela Bartoş.

Mai mult, noua bancă de celule stem se dovedeşte a fi o necesitate, cu atât mai mult cu cât numărul pacienţilor care au nevoie de transplant mădular este în creştere, iar tratamentele în străinătate se dovedesc a fi mult prea costisitoare.

Banca asigură condiţiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplantul medular, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă.  Mai mult, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant  au declarat,  că iniţiative similare celei de la Fundeni se vor materializa în spitale din Timişoara şi Târgu Mureş, acolo unde au mai avut loc astfel de acte medicale.

Redacţia Tv Bistriţa

Sursa: www.mediafax.ro