În Bistrița-Năsăud, o singură primărie a cheltuit mare parte din banii primiți de la Guvern

O singură primărie din Bistrița-Năsăud din cele 39 care au primit bani de la Guvernul Ungureanu a anunțat Direcția de Finanțe că a cheltuit mare parte din bani, pentru plata arieratelor, în timp ce restul spun că nu au apucat să îi folosească și se plâng că vor rămâne cu datoriile neachitate.

Șeful Trezoreriei Bistrița, Ioan Pintea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că dintre cele 39 de primării care au primit, în luna aprilie, bani de la Guvernul Ungureanu doar cea a comunei Livezile i-a cheltuit aproape pe toți pentru plata unor arierate.

“Cei de la Livezile au fost mai harnici și au adoptat o hotărâre de Consiliu Local prin care au decis să aloce banii primiți pe plata unor arierate. Au primit 300.000 de lei și i-au cheltuit aproape pe toți. Restul primăriilor fie nu au apucat să adopte hotărâri, fie încă nu au primit de la Prefectură avize de legalitate care să le permită să înceapă cheltuirea banilor”, a declarat Pintea.

El a spus că primarii au la dispoziție trei zile începând de miercuri să anunțe Direcția Finanțelor Publice (DGFP) Bistrița-Năsăud dacă au folosit banii primiți din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

“Banii aceștia nu au avut destinație specială. Au fost incluși în buget. Dacă cumva vreo primărie a apucat să cheltuiască din ei, și nu exclud acest lucru, va trebui să ne informeze în următoarele trei zile. Noi, până astăzi (miercuri – n.r.), nu deținem date să mai fie vreuna în afară de Livezile”, a declarat Pintea.

Șeful Trezoreriei Bistrița a declarat că cea mai mare sumă, de două milioane de lei, este pierdută de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud care nici măcar nu s-a întrunit în ședință să împartă banii.

“CJ nici măcar nu a făcut ședință de buget. Este clar că banii aceia fac acum cale întoarsă. Sume mai mari a mai primit Primăria Năsăud, 1,2 milioane de lei, dar, din câte știm noi, nu a cheltuit nimic din bani până acum”, a spus el.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamț (PNL), dar care candidează pentru PDL la un nou mandat, a declarat că a cheltuit 260.000 de lei din cei 300.000 de lei primiți.

“Am plătit datorii la apă, drumuri, canalizare. Cât am apucat am plătit. Mi-au rămas 40.000 de lei și îi dau înapoi. Ce să fac? Bine că am apucat să plătesc. Acum țin iar post până pleacă ăștia”, a declarat Neamț.

La rândul lui, primarul comunei Maieru, Vasile Borș (PDL), a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a cheltuit banii fiindcă nu a avut când.

“Am primit 500.000 de lei și aveam pe ce să îi cheltuim, dar nu am apucat, așa că îi vom da înapoi și ne vom achita datoriile din bugetul local, în măsura în care vom putea, dacă nu vom împinge datoriile mai spre toamnă. Avem datorii la o bază sportivă, la alte proiecte. Nu am fi tocat bani degeaba, dar asta este, vom vedea ce vom face”, a spus Borș, care este candidatul PDL pentru funcția de președinte al CJ Bistrița-Năsăud.

La rândul său, primarul comunei Chiochiș, Vasile Adrian Silași (PDL), a declarat că nu a apucat să cheltuiască cei 420.000 de lei primiți de la Guvernul Ungureanu.

“Nu am apucat să cheltuim niciun leu fiindcă nu am adoptat hotărâre de CL care să ne permită acest lucru. Avem o grămadă de datorii, la salubritate, la proiecte. Aveam nevoie de acești bani ca de aer și nu știu ce vom face că nu avem de unde plăti”, a spus el.

Primarul PSD al comunei Chiuza, Grigore Bradea, comună care a primit 300.000 de lei, a declarat, la rândul său, că nu a apucat să cheltuiască niciun leu.

“Am primit și eu, nu știu prin ce minune, 300.000 de lei de la Guvernul Ungureanu. Banii ne trebuiau pentru drumul de la Mireș, pentru un cămin cultural. Am adoptat și hotărâre de Consiliu, am făcut tot ce trebuia, iar când am trimis ordine de plată în Trezorerie ni le-au blocat. Ce să mai zic? Ne-au blocat cei de la PDL timp de patru ani, acum și ai noștri încep să ne pună bețe în roate? Nu știu ce să mai cred”, a declarat el.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, condus de Liviu Rusu (PDL), a primit două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pe lista alocărilor bugetare intrând și 39 de primării, majoritatea conduse de primari PDL și PNL.

Potrivit Hotărârii Guvernului, a mai fost alocată suma de 1,2 milioane de lei Primăriei Năsăud, condusă de Dumitru Mureșan (PDL), în timp ce primăriile orașelor Bistrița, Beclean și Sângeorz-Băi, toate conduse de primari PSD, nu au primit niciun leu din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului.

În schimb, au primit bani un număr de 38 de comune din județ, majoritatea conduse de primari PDL, care, de altfel, au obținut și cele mai mari sume.

Primăria Nușeni, condusă de primar PDL, a primit 600.000 de lei, în timp ce Primăria Matei (PDL) – 520.000 de lei.

Câte 500.000 de lei au primit șase primării conduse de edili PDL – Maieru, Uriu, Zagra, Șintreag, Ilva Mică, Rodna și două conduse de liberali – Silivașu de Câmpie și Urmeniș.

Primăria Chiochiș, condusă de primar PDL, a primit 420.000 de lei. Câte 400.000 de lei au primit de la Guvern trei primării conduse de democrat-liberali, Budacu de Jos, Lunca Ilvei și Dumitrița, două conduse de primari PSD – Căianu Mic și Târlișua, și una condusă de un liberal, Romuli.

Guvernul a alocat câte 300.000 de lei pentru șase primării PDL – Telciu, Dumitra, Măgura Ilvei, Cetate, Bistrița Bârgăului și Șieu Măgheruș, una de la PNL, Livezile, respectiv Chiuza, condusă de primar PSD.

Primăria comunei Feldru, condusă de Ștefan Sângeorzan (PSD), a primit de la Guvern 250.000 de lei.

Câte 200.000 de lei au primit primăriile Braniștea (PSD), Runcu Salvei (PDL), Ciceu Mihăiești (PSD), Ilva Mare (PDL), Josenii Bârgăului (PSD), Mărișelu (PNL), Sânmihaiu de Câmpie (PDL), Spermezeu (PNL), Șieuț (PSD), în timp ce primăriilor Rebrișoara și Șieu Odorhei (PSD) le-au fost alocați câte 100.000 de lei.

Cei mai puțini bani, 80.000 de lei, au fost repartizați Primăriei Poiana Ilvei, condusă de un primar liberal.

Nu au primit niciun leu primăriile orașelor Bistrița, Beclean și Sângeorz-Băi, conduse de primari PSD, respectiv cele ale comunelor Budești, Coșbuc, Ciceu Giurgești, Galații Bistriței, Lechința, Leșu, Milaș, Monor, Negrilești, Nimigea, Parva, Petru Rareș, Rebra, Salva, Șanț, Șieu, Teaca, toate conduse de primari PSD, dar nici Prundu Bârgăului, Miceștii de Câmpie și Tiha Bârgăului (PNL).

În Bistrița-Năsăud sunt 62 de unități administrativ-teritoriale, din care un municipiu, trei orașe și 58 de comune.

Primarii vor fi obligați să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocațiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marți, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanțelor.

“Banii trebuie restituți în trei zile de la apariția în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în ședința de marți, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, și încă necheltuiți, a anunțat premierul Victor Ponta.

Premierul anunțase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiștilor din Ministerul Finanțelor să propună în ședința de marți a Guvernului o soluție prin care banii acordați de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperați și folosiți la salarii și pensii.

Leave a comment