O primărie cu edil PSD, pe lista celor 23 care contestă decizia de restituire a banilor

Primăria comunei Chiuza, condusă de edil PSD, se află pe lista celor 23 din Bistrița-Năsăud care au atacat, joi, în instanță ordonanța Guvernului Ponta prin care au fost retrase sumele alocate autorităților locale și necheltuite, primarul spunând însă că nu a cerut să fie inclus pe lista PDL.

Avocatul Monica Săsărman, care este consilier județean PDL și care îi reprezintă pe primarii care au atacat OUG în contencios administrativ, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a fost de acord să includă pe listă și Primăria Chiuza, condusă de un primar PSD, la rugămintea unui coleg de partid, primarul comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea.

“Eu nu am discutat cu primarul din Chiuza, dar, la rugămintea colegului meu de partid, primarul Anchidim Pavelea din Runcu Salvei, am inclus Chiuza pe lista celor 23 de primării care contestă OUG nr. 15/2012 și cer suspendarea articolului 5 și deblocarea banilor alocați de Guvernul Ungureanu. Am înțeles de la colegul meu că și domnul primar din Chiuza e nemulțumit că i s-au retras banii alocați, de aceea l-am inclus pe lista celor care contestă această măsură a Guvernului Ponta”, a declarat avocatul Monica Săsărman.

Potrivit sursei citate, o singură Primărie - Bistrița Bârgăului – din cele 23 care contestă decizia de restituire a banilor a primit sumele alocate, în cazul celorlalte banii fiind blocați de Direcția Generală a Finanțelor PubliceBistrița-Năsăud.

“Noi cerem ca instanța să oblige Ministerul Finanțelor, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice, să vireze banii în contul primăriilor”, a declarat Monica Săsărman.

Avocatul susține că, în afară de Primăria Bistrița Bârgăului și de Primăria Chiuza, mai reprezintă următoarele unități administrative conduse de primari PDL: Budacu de Jos, Cetate, Chiochiș, Dumitra, Dumitrița, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Maieru, Matei, Măgura Ilvei, Mărișelu, Nușeni, Rodna, Runcu Salvei, Silivașu de Câmpie, Șieu Măgheruș, Șintereag, Telciu, Zagra și Năsăud.

“Sunt aproape toate primăriile noastre, mai puțin Livezile, care a cheltuit banii. Consiliul Județean, care a primit cei mai mulți bani, două milioane de lei, nu m-a contactat”, a declarat avocatul.

Contactat telefonic, primarul comunei Chiuza, Grigore Bradea (PSD), a declarat că a avut o discuție cu colegul său din Runcu Salvei referitoare la decizia Guvernului de a retrage banii, dar că nu l-a mandatat pe acesta să îl treacă pe lista primăriilor care contestă OUG nr. 15/2012.

“Sigur că sunt nemulțumit că am rămas fără bani, dar acest lucru nu înseamnă că eu mă alătur celor de la PDL ca să contest OUG. Dacă vreau să o contest, o contest singur. Am fiica avocat și are cine să mă reprezinte. Nu am nevoie de avocații lor și nici nu vreau să fiu asimilat cu grupul primarilor PDL, care a luat bani mulți. Eu am primit la Primăria Chiuza 300.000 de lei. I-au luat înapoi, asta este. Sper că ne vom da alții”, a declarat Bradea.

El a spus că nu a discutat niciodată cu avocatul Monica Săsărman și nu a semnat niciun contract cu aceasta pentru ca ea să aibă dreptul să reprezinte comuna Chiuza într-un proces.

“Curtea de Apel Cluj nu e departe de mine. Mă duc acolo, la proces, și spun care este adevărul. Nu trebuia să fiu inclus pe o listă dacă eu nu am cerut acest lucru. Nu știu ce a înțeles primarul din Runcu Salvei din discuția noastră, dar nici într-un caz eu nu i-am spus să mă includă pe lista lor. Dacă am nevoie de ajutor mă duc la avocații noștri, la PSD”, a declarat el.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, condus de Liviu Rusu (PDL), a primit două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pe lista alocărilor bugetare intrând și 39 de primării, majoritatea conduse de primari PDL.

Guvernul a decis, în ședința din 8 mai, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, și încă necheltuiți, anunța premierul Victor Ponta.

Președintele PDL, Emil Boc, declara, luni, că “în instanță primarii vor avea câștig de cauză” dacă vor acționa Guvernul în judecată pentru ordonanța de urgență prin care se cer banii înapoi de la primării, iar PDL va ajuta primarii cu un model cadru de acțiune în judecată.

Sursa foto: www.emaramures.ro

Leave a comment