Tabără de ecologizare, la Peștera Izvorul Tăușoarelor

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, organizează în 25 și 26 mai, la Peștera Izvorul Tăușoarelor, o tabără de ecologizare.

Va participa un grup de 25 de voluntari ai Asociației Tășuleasa Social, însoțiți de cinci speologi năsăudeni, desemnați de către custodele peșterii. Acțiunea are ca obiect evacuarea din mediul cavernicol a scărilor de lemn scoase din uz, aflate în descompunere, și care influențează negativ viața din peșteră. Scările de lemn au fost instalate în a doua jumătate a secolului trecut și au fost înlocuite treptat cu echipări permanente moderne, din duraluminiu, inerte din punct de vedere chimic și biologic.

La ora actuală, acest aport de material organic alohton însumează sute de kilograme, reprezentând un pericol pentru speologii și cercetătorii care se deplasează în cavernament, dar și un factor de dezechilibru pentru fauna peșterii. Activitatea de ecologizare va fi supervizată de custodele peșterii și se va întinde pe parcursul a două zile, încheindu-se cu o vizită în peșteră a echipei de ecologizare. Pentru buna desfășurare a acestei acțiuni, Asociația Tășuleasa Social va desfășura, alături de voluntari, importante resurse logistice, de la mașini de teren, până la scripeți, echipamente de alpinism și echipamente de protecție.

Peștera Izvorul Tăușoarelor este arie protejată, parte a Rețelei Europene Natura 2000, formularul oficial al acestei rețele consemnând-o ca habitat de hibernare pentru mii de exemplare de chiroptere din patru specii diferite, toate protejate de legislația europeană. Peștera nu este deschisă turismului de masă, fiind rezervație științifică. Aici se pot desfășura doar activități de cercetare științifică, activități didactice, speologice-explorative și activități ecologice.

Leave a comment