Aria protejată ‘Râpa cu păpuși’, afectată de ploile din ultima perioadă

Aria protejată ‘Râpa cu păpuși’ din localitatea Domnești, județul Bistrița-Năsăud, a fost afectată de ploile din ultima perioadă, un bloc masiv de piatră (‘păpușă’) fiind dislocat din cauza precipitațiilor.

Potrivit comunicatului de presă remis AGERPRES de către custodele acestei rezervații naturale de tip geologic, Cristian Å¢etcu, ‘păpușa’ era situată în corpul secundar al rezervației și făcea parte dintr-un șir de blocuri de piatră situate la suprafața solului.

‘Blocul ceramic a fost identificat în coordonate geografice GPS, urmând a se efectua de către custode și echipa de specialiști măsurători și schițe pentru identificare și arhivare’, se precizează în comunicat.

Å¢etcu, în calitate de președinte al Asociației GAL Ruralis, a atras atenția și asupra faptului că panoul de informare de la ‘Râpa cu păpuși’ a fost furat, iar alte persoane au distrus prin rupere, spargere și dislocare o porțiune din aria centrală și au încercat extragerea din perimetrul rezervației protejate a resurselor naturale (nisip) și a diferitelor părți componente din blocurile căzute pe sol pe parcursul timpului.

Aria protejată de interes național cunoscută sub numele de ‘Râpa cu păpuși’ de la Domnești ocupă două hectare de teren și reprezintă un perete aproape vertical (afloriment), în care apar nisipuri compacte cu straturi de argile marnoase, gresii, marne și gresii concreționare, având diferite forme – păpuși, capete de animal, ciuperci – de diferite mărimi. AGERPRES

Sursa foto: www.turismland.ro

Leave a comment