FOTO: Vezi în ce hal a ajuns UCTA. În așteptarea mall-ului, țiganii fură fierul vechi rămas

Fosta fabrică UCTA a dispărut cu fulgi cu tot. Clădirile au fost dărâmate, iar fierul vechi a fost valorificat în stil mare. După zece ani de procese, UCTA a fost declarată falimentară, iar într-un final, terenul a fost cumpărat deMatrix Investements Cluj.

Conform site-ului Construction Briefly, investitorii susțin că „La Bistrita am demolat vechile structuri din banii acționarilor și ne-am oprit. Putem aștepta până când băncile se vor dezmorți. Între timp purtăm negocieri cu două lanțuri de hipermarketuri și dacă vom ajunge la un acord, putem negocia altfel cu băncile”, a mai spus reprezentantul Matrix Investments. Piața centrelor comerciale trece în prezent printr-un riguros proces de selecție, după ce în ultimii ani au fost anunțate planuri pentru mai mult de 100 de centre comerciale. Doar o parte dintre acestea vor fi realizate ! cele aflate în cele mai potrivite zone și care vor reuși să convingă băncile și retailerii să finanțeze investiția și să ocupe spațiile comerciale”. Cu 15 milioane de euro, Matrix Developments a realizat în 2007 Mall-ul din Mureș, care a fost  primul proiect al firmei.

Investitorii au promis că vor realiza la Bistrița un alt mall de vis, de vreo 40-50 de milioane de euro. Vorbe goale!  În așteptarea milioanelor de euro, câteva familii de țigani s-au aciuiat în zonă și valorifică fierul vechi rămas. Clădirile administrative au fost ocupate abuziv, iar zi și noapte se cară cu sacii rămășițele uzinei comuniste.

Lucrările ample de demolare au fost  fost executate la mare artă de firma Redivivus, care a mai efectuat demolări la diverse spații industriale din județul Bistrița-Năsăud: UCTA, Fabrica de zahăr din Lechința și abatorul Agro Ardealul din localitatea Orhei.

În vremurile bune, la Unitatea de Construcții și Transporturi Auto (UCTA) munceau sute de angajați. La UCTA se  producea materiale și fabricate din beton, elemente din care s-au construit zeci de blocurile comuniste „din plăci”.Investitorii nu au demarat niciun proiect, nu au pus pază și acum în peisajul dezolant se fură ca-n codru.

Cosmin Botezat

Leave a comment