Trei bistrițeni au primit bani pentru tratamente în străinătate

Sistemul medical dă bătăi de cap pacienților, dar și medicilor. De exemplu, în județ nicio unitate medicală nu este acreditată pentru efectuarea transplanturilor, nici măcar pentru prelevarea de organe.

Este un adevăr crunt, cu care se confruntă pacienții bistrițeni. Totuși, iată că în această lume medicală plină de controverse, trei pacienți au reușit să obțină ajutor financiar de la stat pentru efectuarea unor tratamente în străinătate.

Trist este că unul din cei trei bolnavi nu a mai reușit să facă transplantul … deoarece a decedat. Deși la nivelul județului, lucrurile nu stau bine din punct de vedere medical, medicii continuă să spere că în viitorul apropiat situația se va schimba.

Ceea ce ne dă o fărâmă de speranță este faptul că trei bistrițeni, diagnosticați cu afecțiuni grave au reușit să obțină ajutor financiar pentru transplantelede care aveau atâta nevoie. Însă unul din cei trei pacienți nu a fost la fel de norocos, deoarece a decedat înainte ca răspunsul final să sosească. Sumele pe care le-au trimis cei trei bistrițeni sunt foarte mari, situându-se la valori mai mari de 100.000 de euro.

Deși în sistemul medical românesc, prin urmare și în cel bistrițean există atâtea lipsuri, doctorii susțin că nu renunță, ci chiar încearcă să se descurce cu atât cât au.

ACTUALIZARE

Potrivit datelor prezentate joi, în ședința Colegiului prefectural, de șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, Anca Andrițoiu, în primul trimestru al acestui an au beneficiat de finanțare pentru tratament în străinătate un pacient care a efectuat un transplant medular în Israel, valoarea tratamentului fiind de 140.000 de euro, și un altul pentru transplant pulmonar în Austria, în valoare de 120.000 de euro, pentru care procedura este în curs de derulare.

De asemenea, un al treilea bistrițean a primit 12.000 de euro de la stat pentru a căuta un donator compatibil în vederea unui transplant medular în Israel, însă, din păcate, acesta a decedat înainte de a se deplasa pentru transplant.

Șeful DSP Bistrița-Năsăud spune că au mai existat și alte cereri pentru astfel de tratamente în străinătate, însă unele dintre ele au fost respinse, iar în alte cazuri solicitanții au renunțat. AGERPRES

Leave a comment