23/09/2017

Trei bistriţeni au primit bani pentru tratamente în străinătate

Sistemul medical dă bătăi de cap pacienţilor, dar şi medicilor. De exemplu, în judeţ nicio unitate medicală nu este acreditată pentru efectuarea transplanturilor, nici măcar pentru prelevarea de organe.

Este un adevăr crunt, cu care se confruntă pacienţii bistriţeni. Totuşi, iată că în această lume medicală plină de controverse, trei pacienţi au reuşit să obţină ajutor financiar de la stat pentru efectuarea unor tratamente în străinătate.

Trist este că unul din cei trei bolnavi nu a mai reuşit să facă transplantul … deoarece a decedat. Deşi la nivelul judeţului, lucrurile nu stau bine din punct de vedere medical, medicii continuă să spere că în viitorul apropiat situaţia se va schimba.

Ceea ce ne dă o fărâmă de speranţă este faptul că trei bistriţeni, diagnosticaţi cu afecţiuni grave au reuşit să obţină ajutor financiar pentru transplantelede care aveau atâta nevoie. Însă unul din cei trei pacienţi nu a fost la fel de norocos, deoarece a decedat înainte ca răspunsul final să sosească. Sumele pe care le-au trimis cei trei bistriţeni sunt foarte mari, situându-se la valori mai mari de 100.000 de euro.

Deşi în sistemul medical românesc, prin urmare şi în cel bistriţean există atâtea lipsuri, doctorii susţin că nu renunţă, ci chiar încearcă să se descurce cu atât cât au.

ACTUALIZARE

Potrivit datelor prezentate joi, în şedinţa Colegiului prefectural, de şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, în primul trimestru al acestui an au beneficiat de finanţare pentru tratament în străinătate un pacient care a efectuat un transplant medular în Israel, valoarea tratamentului fiind de 140.000 de euro, şi un altul pentru transplant pulmonar în Austria, în valoare de 120.000 de euro, pentru care procedura este în curs de derulare.

De asemenea, un al treilea bistriţean a primit 12.000 de euro de la stat pentru a căuta un donator compatibil în vederea unui transplant medular în Israel, însă, din păcate, acesta a decedat înainte de a se deplasa pentru transplant.

Şeful DSP Bistriţa-Năsăud spune că au mai existat şi alte cereri pentru astfel de tratamente în străinătate, însă unele dintre ele au fost respinse, iar în alte cazuri solicitanţii au renunţat. AGERPRES