Arafat: A fost plătit avansul pentru un avion sanitar folosit, care va fi utilizat de SMURD

Subsecretarul de stat Raed Arafat de la Ministerul Sănătății a declarat, sâmbătă, că a fost plătit avansul pentru un avion sanitar folosit, de fabricație americană, care va fi utilizat de SMURD, aparatul de zbor, care va costa circa 900.000 de euro, urmând să ajungă în țară în luna august.

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la inaugurarea SMURD Beclean, care funcționează în cadrul Gărzii de Intervenție Beclean a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud, că vineri a fost virat avansul pentru avionul pe care SMURD a promis că îl va cumpăra din contribuiția de 2 la sută a populației, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Avionul este contractat și în luna august sosește în țară. Este contribuția populației, fiindcă este cumpărat integral din fonduri colectate din 2%, cu mici participări de la firme, cu mici donații care au venit suplimentar, însă banii colectați din 2% au fost suficienți să achiziționăm acest avion și deja avansul e plătit și avionul va veni în luna august și va deservi toată țara”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat ulterior de jurnaliști despre ce fel de avion este vorba și cât a costat, Raed Arafat a spus că aparatul de zbor sanitar este de fabricație americană.

“Este un avion sanitar cu două tărgi, un avion Piper Cheyenne III A, un avion american de fabricație. A fost utilizat ca ambulanță aeriană, deci nu trebuie să facem multe modificări pe el. Nu este nou, este second-hand, dar e în stare bună, are puține ore de zbor pentru câți ani are, deci are 5000 de ore de zbor și este în stare bună. Acum urmează să se facă anumite revizii, să fie pus la punct și să fie reînnoite anumite chestii în el și, după care, va fi adus. Sperăm că, în luna august îl vom vedea în România. Va opera din București”, a spus Arafat.

Subsecretarul de stat a adăugat că avionul propriu-zis a fost negociat până la 635.000 de euro, dar în prețul final vor mai intra și alte aspecte, reviziile lui, echipamente medicale și targa suplimentară care ridică aceste costuri, în prima fază la 750.000 de euro, din care a fost achitat jumătate.

“La această sumă de 750.000 de euro se vor adăuga costurile de pregătire pentru piloți, tehnicieni și mai sunt alte costuri suplimentare care vor face obiectul altor contracte. Până se finalizăm total achiziția, avionul va ajunge poate între 800.000 și 900.000 de euro. Cel mai probabil, acolo vom ajunge. Ce s-a plătit vineri este jumătatea sumei de 750.000 de euro”, a spus Arafat.

Întrebat dacă vor mai fi cumpărate și elicoptere, Arafat a spus că aceste aparate de zbor sunt achiziționate de Ministerul Sănătății.

“Avem deja un elicopter care va sosi în luna iulie și altul care va sosi în septembrie și mai rămân trei elicoptere de achiziționat în următorii doi ani. Existând un acord cadru pe patru ani, deja s-au luat din șase elicoptere unul anul trecut, două anul acesta și mai rămân trei pe care să le achiziționăm până în 2014. Cele două care vor sosi, unul va fi la Iași și unul va un deschide un nou punct de intervenție la Craiova”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că, anul trecut, românii au direcționat spre SMURD circa 1,2 de milioane de euro, suma fiind mai mare față de anul precedent.

“Anul acesta încă nu știm cum stau lucrurile. Ne așteptăm și la creșteri, și la scăderi. Nu poate să fie constant. Important este că putem face ceva cu acești bani”, a declarat el.

Subsecretarul de stat a subliniat că SMURD înseamnă parteneriat între Ministerul Sănătății și cel de Interne, cu autoritățile locale, între Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Serviciul de Ambulanță, între Spitalul Județean și Unitatea de Primiri Urgențe.

“Acesta este SMURD-ul, dar mai ales este parteneriat cu populația, fiindcă inclusiv populația participă direct în construcția acestui sistem și a sistemului de urgență. Și dacă luăm doar contribuția prin 2% înseamnă că populația este parte componentă a acestui sistem”, a spus Arafat.

Întrucât în Bistrița-Năsăud nu există aeroport, el a spus că cei care vor avea nevoie de avionul sanitar vor fi transportați cu elicoptere la Cluj sau Mureș.

“Din păcate, în zona Bistrița nu este aeroport ca să aterizeze, dar, dacă, Doamne ferește, va fi nevoie de transferat pacienți la o distanță mai mare, către București, către altă parte în țară atunci se poate prelua pacientul din Cluj sau din Târgu Mureș, iar până acolo să fie dus cu elicopterul. Sistemul se construiește, dar are nevoie de oameni care să participe, să construiască, să gândească, oameni care să aibă inițiativă”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a participat la inaugurarea SMURD Beclean, oraș traversat de DN 17, punct de lucru care va deservi populația pe o rază de 20 de kilometri.

Leave a comment