Numărul apelurilor de urgență înregistrate în primele patru luni a crescut cu aproape 30%

Primul trimestru al acestui an s-a dovedit a fi unul plin pentru medicii de la Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud.

Numărul apelurilor de urgență înregistrate în primulele patru luni a fost cu 30% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, Compartimentul de Urgență și Transport Medical asistat a deservit în această perioadă un număr total de 5.700 solicitări de urgență medico-chirurgicale, adică o medie de 63 de urgențe/24 ore.

Potrivit reprezentanților Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, din totalul apelurilor și consultațiilor la domiciliu, peste 5.200 de persoane au avut nevoie de transport la o unitate spitalicească, iar circa 230 de bolnavi au fost tratați la locul solicitării.

Aproape 560 au refuzat transportul/medicația sau îngrijirile echipajelor. În cazul a aproape 70 de solicitări, doctorii nu au mai găsit pe nimeni la locul anunțat.

Tot în primul trimestru al anului aproape 1.000 de persoane  au beneficiat de transport medical la unitățile spitalicești pentru dializă. După o scurtă analiză a timpilor de reacție a rezultat faptul că timpul mediu de ajungere la solicitare pentru ambulanțele de urgență a fost  în mediul rural  de aproape 22 de minute, iar în mediul urban de circa 8 minute.

Potrivit raportărilor SAJ BN, medicii împreună cu asistenții medicali au intervenit cel mai mult la solicitările persoanelor cu afecțiuni cardiace, respectiv aprope 23% din cazuri, la copiii care au avut nevoie de ajutorul lor, respectiv circa 16% dintre cazuri, dar și la pacienții care au solicitat ajutorul lor în urma unor dureri abdominale , respective 17% dintre solicitări.

Tot în această perioadă  s-a acordat asistență medicală pentru naștere la domiciliu sau în ambulanțele unității la un număr de șase gravide.

Leave a comment