Absolvenții de liceu pot beneficia de șomaj

Absolvenții de liceu au posibilitatea ca în termen de 60 de zile de la finalizarea cursurilor, să beneficieze de șomaj, asta în calitate de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Cei interesați pot depune documentele la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud.

Potrivit reprezentanților AJOFM, după termenul de 60 de zile de la absolvire, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă, respective absolventul, dacă nu poate fi repartizat în câmpul muncii, corespunzător pregătirii profesionale, poate depune o cerere pentru acordarea indemnizației de șomaj.

Trebuie precizat faptul că indemnizația de șomaj se acordă absolventului o singura dată , pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Aceasta nu se acordă absolventului care urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului, adică în cazul în care absolventul de liceu s-a înscris la o facultate.

Indemnizatia de somaj se acorda dupa cele 60 de zile de la data absolvirii. Acest ajutor financiar se acorda absolventului pe o perioada de 6 luni si este in valoare de 250 lei, reprezentand 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

Absolvenții, înregistrați la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu sau reședință, pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru șomaj de prime de încadrare, în situația în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referință, respectiv 500 lei.

Mai mult, absolvenții, care primesc indemnizație de șomaj, și se angajează, în perioada de acordare a indemnizației, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

De asemenea, absolvenți care se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării.

Sursa foto: www.evz.ro

Leave a comment