Cel mai tânăr primar are 23 de ani și crede că a devenit o partidă bună pentru fete

Cel mai tânăr primar din Bistrița-Năsăud are doar 23 de ani și va conduce Primăria Căianu Mic în calitate de reprezentant al PP-DD, fiind singurul primar din județ al acestui partid. Nu știe de ce a fost votat, pentru că nu a promis nimic și crede că acum a devenit “o partidă bună pentru fete”.

Dumitru Paul Știr a împlinit în luna ianuarie a acestui an 23 de ani, iar acest lucru i-a permis să intre în cursă, vârsta de 23 de ani fiind considerată legală pentru această demnitate.

El este cel mai tânăr primar din Bistrița-Năsăud.

Tânărul spune că până anul trecut a fost membru PNL și că nu avea nici “cea mai mică intenție” să candideze. El a fost consilier al primarului din comuna Spermezeu, Sorin Hognogi, fost membru PNL, apoi candidat pentru PDL și reales în funcție.

De loc eu sunt din satul Ciceu Poieni, iar în 2011, în octombrie, s-au împlinit 500 de ani de la atestarea documentară a satului meu natal. A fost organizată o sărbătoare, un fel de zilele satului. Am ajutat și eu la nivelarea unui drum și mulți au început să mă acuze că vreau să candidez și că am început să îmi fac deja campanie electorală. La vremea aceea nici nu mi-a trecut prin minte așa ceva, dar atunci mi-a încolțit ideea că aș putea să încerc măcar dacă tot sunt acuzat. Cei de la PNL nu m-au vrut, așa că m-am dus la PP-DD, singurii care m-au acceptat, spune Știr.

După o campanie electorală pe care spune că și-a susținut-o singur și cu ajutorul rudelor, el a fost votat de peste 52 la sută din populația care s-a prezentat la vot, având cu peste 400 de voturi mai mult decât următorul clasat, candidatul USL.

Comuna Căianu Mic a fost condusă timp de 20 de ani de același primar, care a ajuns la vârsta pensionării. Probabil că oamenii au vrut o schimbare. Nu știu de ce m-au votat, sincer să fiu, fiindcă nu le-am promis nimic, nici că va trece trenul prin Căianu Mic, nici că voi face alte minuni. Le-am spus că trebuie reparate școlile, grădinițele, drumurile. Nu am promis nimănui marea cu sarea, a spus el.

Știr crede că dintre cei peste o mie de oameni care i-au dat votul mulți au fost tineri și multe fete.

Nu sunt căsătorit. Probabil că acum am devenit o partidă bună pentru fete. M-au votat peste o mie de oameni și majoritatea au fost tineri. Am cont pe un site de socializare și acolo am peste o mie de prieteni, mi-am făcut site, am interacționat cu tinerii. Am creat și evenimente pentru ei. Probabil că le-a plăcut acest lucru și au hotărât să-mi dea o șansă, a mai spus Știr.

Fiind atât de tânăr, primarul comunei Căianu Mic a spus că nu a condus nimic până acum în afară de mașină.

Am permis de patru ani, dar, în afară de mașină, nu am condus nimic altceva, nici firme, nici instituții. La Primăria Spermezeu, unde am fost consilier al primarului, am învățat multe lucruri bune despre administrație. Am coordonat proiecte europene în valoare de trei milioane de euro. Știu ce trebuie făcut. Banii europeni reprezintă șansa comunei Căianu Mic. Și voi face ce am învățat la Spermezeu (comună învecinată – n.r.) ca să atrag cât mai mulți“, a afirmat Știr.

Prima încercare pe care o va avea noul primar este să formeze o alianță locală ca să poată conduce Primăria Căianu Mic în următorii patru ani.

Din cele 13 funcții de consilieri, șase sunt ale PP-DD, cinci ale USL și două ale PDL. Drept urmare, nu am majoritate, așa că va trebui să negociez. Nu pot spune cu cine deocamdată. Trebuie să mă mai gândesc. Probabil că va trebui să cedez funcția de viceprimar unui partid aliat”, mai spune tânărul primar.

El știe însă că una dintre prioritățile sale este să vadă ce s-a făcut la Căianu Mic după inundațiile recente care au afectat mai multe gospodării.

“Nu știu dacă oamenii au primit ceva ajutoare, dacă sunt bani în buget. Trebuie să văd exact cum stau lucrurile și să îi ajut”, a declarat el.

Paul Dumitru Știr a absolvit Colegiul Național “Petru Rareș” din Beclean și Universitatea “Vasile Goldiș” din Arad. În cursa pentru Primăria Căianu Mic a intrat alături de alți patru candidați, de la USL, PDL, UNPR și PNÅ¢CD.

Comuna Căianu Mic se află pe Valea Å¢ibleșului și este traversată de râul Ilișua, care se umflă la fiecare ploaie abundentă și care, în 2006, a inundat întreaga vale, cel mai grav afectată fiind comuna Târlișua.

Comuna Căianu Mic a fost condusă din 1990 de Ioan Å¢ărmure (PSD), care nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Join the Conversation

3 Comments

  1. Suprasaturatie de tembelu asta cu facultate la telefon. Oriunde dai e asta frate… zici ca o iesit presedinte… dar mai calmati-va fratilor.. ca asta intr-un an la primarie isi prinde urechile.

Leave a comment