Noii viceprimari ai Bistriței vor fi de la USL

Primarul din Bistrița, Ovidiu Crețu, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că viceprimarii orașului vor fi de la PNL și PSD, USL urmând să colaboreze în Consiliul Local Bistrița cu PER, PPDD și UDMR, care nu au însă pretenții la cele două funcții, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, care este și președintele PSD Bistrița, a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă, dacă a semnat vreo alianță locală cu partidele intrate în CL având în vedere că USL nu are majoritate, deținând doar zece fotolii de consilieri din cele 21 existente.

“Pe cine ne putem baza în Consiliul Local? Pe toate cele trei formațiuni politice, PER, PPDD și UDMR. Am purtat discuții de început, pentru că discuțiile vor avea loc la nivel de organizație județeană. Am discutat cu toate cele trei formațiuni politice și toate sunt dispuse să vină alături de noi pentru Bistrița europeană, pentru dezvoltare”, a spus Ovidiu Crețu.

Crețu a afirmat că este posibil ca, pe unele proiecte, să existe inadvertențe între USL și restul formațiunilor prezente în Consiliul Local Bistrița.

“Avem o sarcină mai ușoară în acest mandat pentru că în mandatul trecut, pentru a putea să trec un proiect cu 14 voturi, trebuia să rup dintr-un bloc (PDL – n.r.) o porțiune care să vină alături de noi, lucru care a fost extrem de dificil. Diverse proiecte au stagnat șase luni. Până când unul dintre ei a avut nevoie de ceva, pentru că de primar are nevoie toată lumea din Bistrița. Sigur că am negociat, cum vă place să spuneți. De data asta ei (PDL – n.r.) trebuie să negocieze cu alte partide să vină alături de ei împotriva primarului, ceea ce va fi mult mai greu”, a spus Crețu.

În legătură cu funcțiile de viceprimar, Crețu a precizat că, în conformitate cu legea, viceprimarii sunt ajutoarele primarului.

“Consiliul Local nu poate să pună pe cineva care să fie supraveghetorul primarului, sau conducătorul primarului, sau pârâtorul primarului. Dacă se întâmplă așa ceva, acela va fi cititorul de presă al primarului. Nu eu am inventat sistemul ăsta. Pe vremea fostului primar Marian Toniuc, un viceprimar a crezut că este controlorul sau șeful primarului. L-a pus să stea în banca lui, cu toată presa locală la dispoziție și cu semnătura pe statul de plată, când își ia salariul”, a adăugat el.

Crețu a afirmat că de la trei formațiuni (PER, PPDD, UDMR – n.r.) care au intrat în Consiliul Local are răspunsuri pozitive legate de colaborarea cu USL.

“Am răspunsuri afirmative de la toate trei, fără să solicite funcția de viceprimar. Ce le ofer? O colaborare foarte bună. Nu înseamnă că dacă aș fi făcut un protocol nu aș fi putut lucra cu domnul Alexandru Toniuc (consilier local PER – n.r.) ca viceprimar. Aș fi putut, sau chiar cu domnul Lucian Adrian Ungur (consilier local PPDD – n.r.), dar nu cred că e moral ca împărțirea să se facă în acest fel. Suntem totuși o formațiune câștigătoare, cu zece voturi. La nivelul municipiului, situația ne este mai ușoară față de legislatura anterioară”, a afirmat Crețu.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu (USL), a câștigat al doilea mandat, dar nu are majoritate în Consiliul Local unde USL a câștigat doar zece mandate din totalul de 21.

Ovidiu Crețu (USL) a fost votat de 47,83 la sută dintre alegători, respectiv de 16.764 de persoane. În noul Consiliu Local Bistrița, USL va avea zece mandate, PDL șase, PPDD și PER câte două, iar UDMR unul.

În actualul Consiliu Local, PSD are șapte consilieri, PDL opt, PNL cinci, iar UDMR unul. Viceprimari sunt George Avram (PSD) și Andrei Rusu (PNL).

Leave a comment