Temperaturi ridicate în această săptămână la Bistrița

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo potrivit căreia de marți până vineri, vremea va fi călduroasă în toată țara, în unele zone vor fi temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic de 80 în zonele de câmpie și local în cele de deal și podiș. La Bistrița situația este mai bună, deoarece meteorologii anunță temperaturi de până la 30 de grade Celsius.

Conform informării meteorologilor, în intervalul 19 ! 22 iunie, vremea va fi călduroasă în toată țara, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade. Indicele temperatura-umezealăva atinge și totodată va depăși ușor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie și local în cele de deal și de podiș.

La Bistrița, temperaturile vor fi ridicate, iar mercurul din termometre va indica până la 30 de grade Celsius. Meteorologii anunță averse de ploaie abia duminică, când temperaturile vor ajunge la 24 de grade Celsius.

Pentru prevenirea incidentelor în zilele cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătății recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00. În aceste zile este recomandat consumul zinic de lichide ( între 1,5 ! 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Cel mai indicat este să consumăm un pahar de apă fiecare 15-20 de minute.. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool ,nici măcar bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină  sau de zahăr  deoarece acestea sunt diuretice.  Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Protejați-vă pielea expusă la soare cu loțiuni cu factor de protecție ridicat.

Leave a comment