21/09/2017

Temperaturi ridicate în această săptămână la Bistriţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo potrivit căreia de marţi până vineri, vremea va fi călduroasă în toată ţara, în unele zone vor fi temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi uşor pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş. La Bistriţa situaţia este mai bună, deoarece meteorologii anunţă temperaturi de până la 30 de grade Celsius.

Conform informării meteorologilor, în intervalul 19 – 22 iunie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade. Indicele temperatura-umezealăva atinge şi totodată va depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi de podiş.

La Bistriţa, temperaturile vor fi ridicate, iar mercurul din termometre va indica până la 30 de grade Celsius. Meteorologii anunţă averse de ploaie abia duminică, când temperaturile vor ajunge la 24 de grade Celsius.

Pentru prevenirea incidentelor în zilele cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În aceste zile este recomandat consumul zinic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Cel mai indicat este să consumăm un pahar de apă fiecare 15-20 de minute.. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool ,nici măcar bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină  sau de zahăr  deoarece acestea sunt diuretice.  Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Protejați-vă pielea expusă la soare cu loțiuni cu factor de protecție ridicat.