Angajatorii bistrițeni trebuie să ofere condiții optime de muncă angajaților pe perioada caniculei

Temperaturile ridicate le dau bătăi de cap bistrițenilor, mai ales celor care muncesc în condiții extreme. Canicula de afară devine de nesuportat pentru muncitorii din construcții de exemplu.

Inspectorii ITM îi avertizează pe angajatori, că în astfel de situații, aceștia trebuia să ia anumite măsuri față de personalul angajat. În caz contrar, patronii riscă amenzi usturătoare.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă BN, angajatorii sunt obligați ca în cazul în care temperaturile ating pragul de 37 de grade Celsius, sau chiar îl depășeșc timp de 3 zile consecutive , să ia anumite măsuri firești pentru ca muncitorii să nu aibă de suferit de pe urma căldurii.

„Atât angajatorul , cât și comitetele de securitate și sănătate în muncă trebuie să ia măsuri. Reducerea intensității și ritmului activității fizice, asigurarea ventilației, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus. Să asigure apă minerală 2 – 4 litri, echipamente de protecție și dușuri” a declarat Otilia Berbecar, șeful ITM BN.

În cazul în care aceste măsuri nu se iau de către angajatori, ei mai au o variantă. “Dacă aceste condiții nu au fost asigurate atunci angajatorul trebuie să ia alte măsuri, să reducă durata de lucru, eșalonarea timpului de lucru, să asigure examenul medical perioadic pentru angajat pentru a depista anumite boli” a mai precizat Berbecar.

Dacă nicio măsură de prevenire a unor incidente neplăcute nu este luată de angajator, în perioada caniculară, atunci inspectorilor ITM BN nu le mai rămâne altceva decât să aplice amenzi.

„Dacă aceste măsuri nu sunt respectate inspectorii ITM vor aplica amenzi cuprinse între 1.500-2. 000 de lei” a mai completat Berbecar.

 

Leave a comment