Fundația Progress a derulat proiecte de circa 200.000 de euro în Bistrița-Năsăud

În a doua parte a lunii mai, Fundația Progress din Bistrița a marcat un deceniu de activitate, pusă în slujba unor comunități din municipiu și din județ. Fundația Progress a fost înființată la sfârșitul lunii februarie 2002. Președintele Fundației și membrii fondatori au pus bazele acestei organizații inițial pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor comunitare oferite cetățenilor județului Bistrița-Năsăud (și mai apoi din alte localități ale României) și pentru a returna societății o parte din experiența acumulată, sub forma asistenței pe care organizația își propune să o ofere persoanelor vulnerabile din punct de vedere social și economic.

În timp, Fundației Progress i-a fost recunoscut meritul de promotor al incluziunii sociale a comunității de țigani/rromi, iar proiectul de dezvoltare comunitară al Fundației de la Bărbulești (județul Ialomița) a fost declarat “best practice” în România de către UNICEF în anul 2006.

Fundația Progress a fost, de asemenea, un partener privilegiat al programului european al organizației “The Prince’s Trust” (cea mai mare organizație de tineret și voluntariat din Marea Britanie, aflată sub înaltul patronaj al Prințului Charles) dar și a unor serii de alte organizații din Marea Britanie (RV Projects), Polonia, Germania sau Statele Unite (IREX).

Rezultatele de până în prezent ale Fundației Progress se datorează în mare măsură angajaților, voluntarilor și partenerilor organizației. Mariana Sterea și Gabriela Ioniță din Bărbulești (Ialomița), Alina Tomi, Sergiu Lehaci, Eugenia Mureșan, Smaranda Mureșan, Cristina Hangea, Toader Hangea, Iulia Cihărean sunt doar pe câțiva dintre ei care ne-au fost aproape. Ne-au susținut HMA Robin Barnett, fostul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, Dr. Brede Kristensen ! Fundația Transforma (Olanda), Scott Andersen (IREX România), Zaharia Horga (ANDPRZM – Rodna) și mulți alți antreprenori locali și beneficiari din orașul Bistrița.

Datorită expertizei acumulate, Fundația Progress a devenit și consultant în diverse proiecte de dezvoltare având ca clienți: Primăria Slobozia și Serviciul de asistență socială al Primăriei Baia Mare.

De asemenea, în anul 2007 Fundația Progress a facilitat participarea unor membri ai altor ONG-uri Bistrițene la un eveniment de dezvoltare profesională în Malta.

Fundația Progress este un actor civic responsabil al orașului Bistrița. Estimăm că în  10 ani de activitate, investițiile aduse de proiectele fundației în comunitatea locală se cifrează la peste 200.000 Euro.

Trebuie remarcat faptul că activitățile de voluntariat au continuat chiar în cursul acestei luni, în perioada 13 ! 19 iunie, în cadrul programului „Voluntari grădinari pentru grădinițe” când tineri englezi și români au realizat picturi tematice pentru preșcolarii Căminului și grădiniței „Căsuța cu povești”  din Str. Zibrului. Sub îndrumarea leaderilor britanici Matt Goslin & Mandy Parker s-au exprimat artistic: Mr. Adam Hirst,Mr. Jack Middleton,Mr. Connor Haworth, Mr. Callum Traill, Miss Zara Bleeks, Gabrielle Crisp, Shannon Miller-Hamnett. Voluntarele Fundației Progress, coordonate de profesoarele: Cristina Hangea și Iulia Cihărean au fost: Diana Rus, Iulia Micheș, Luminița Taloș și Timeea Muntean. Gazde extrem de atente s-au dovedit, doamnele educatoare și personalul administrativ în frunte cu directoarea unității Rodica Brănișteanu.

De remarcat este faptul că, echipa mixtă englezo-română, nu doar a înfrumusețat un spațiu școlar, pe care l-au dat în primire prichindeilor bistrițeni, marți 19 iunie, ora 11,30 – la schimb cu un reușit spectacol artistic -, ci s-a și bucurat de mirificul peisaj de la Piatra  Fântânele. Iată ce au declarat o parte dinte voluntarii englezi de la RV Projects: Shannon Hamnett (17 ani) “Aceasta experiență a fost diferită de tot ce am trăit până acum, m-am distrat și a fost foarte plăcut să pictez”. Zara Bleeks (18 ani) :  “Mi-a plăcut foarte mult, a fost benefic să învăț cât de diferită este cultura aceasta de cea britanică.  Mi-a plăcut că am întâlnit oameni noi și mi-am făcut prieteni în rândul voluntarilor Fundației Progress”.

Mandy Parker, team leader,  a adăugat: “Într-un timp atât de scurt, membrii grupului au realizat un proiect incredibil care le va rămâne moștenire pe tot parcursul anilor de școală,   concluzionând că, este foarte mândră de toți tinerii”.

În cadrul programului anterior menționat, toamna 2012 se anunță și mai spornică, ca urmare, 10 + are toate șansele de a consemna noi succese  în colaborarea britanico-bistrițeană a voluntariatului.

Gheorghe Crișan, președintele Fundației Progress Bistrița

Leave a comment