Joi, bistrițenii curioși cum se trăiește după gratii vor avea ocazia să afle vizitând Penitenciarul Bistrița

În fiecare an, la 29 iunie, odatã cu prãznuirea Sfinților Apostoli Petru si Pavel ! ocrotitorii sistemului penitenciar românesc ! se celebrează Ziua Personalului din unitățile penitenciare din România. Această zi specială constituie un bun prilej pentru promovarea la nivel comunitar a tradițiilor organizaționale ale instituțiilor penitenciare, precum și pentru îmbunãtãțirea percepției opiniei publice cu privire la rolul și locul lucrãtorului de penitenciar în societate.

Ca și în anii precendenți, în Penitenciarul Bistrița, în perioada 27 – 29 iunie se vor derula o serie de activități științifice, cultural-educative și recreative, în care sunt implicați atât funcționarii publici cu statut special, cât și persoanele private de libertate.

Miercuri, 27 iunie, începând cu ora 13.00, la sediul instituției, reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale locale sunt așteptați la o întâlnire de lucru, cu tematică dedicată problematicii asistenței acordate categoriilor vulnerabile de persoane private de libertate.

De asemenea, în data de 27 iunie, începând cu orele 16.30, pe terenurile Bazei Sportive “Alex” se vor reuni echipele personalului unității și ale celorlalte instituții ale Garnizoanei Bistrița, la disputarea finalei și premierea câștigătorilor, în cadrul „Cupei Penitenciarului” la minifotbal și tenis de masă.

În data de 28 iunie, la sediul unitãții va fi organizatã o ședințã festivã, în cadrul cãreia se vor comunica avansãrile în gradul profesional urmãtor și se vor acorda diplome de merit pentru cei mai buni lucrãtori din penitenciar, pe domenii de activitate.

De asemenea, joi, 28 iunie, Penitenciarul Bistrița va implementa acțiunea Ziua Porților Deschise, demers care va oferi posibilitatea reprezentanților societății civile de a vizita unitatea, în scopul cunoașterii realității obiective din mediul carceral. Accesul în unitate va fi permis în intervalul orar 09.00 ! 15.00, în baza unui act de identitate valabil (carte de identitate, buletin de identitate, pașaport), persoanele vizitatoare urmând să se conformeze regulilor ce privesc accesul în locul de deținere, precum și prevederilor Regulamentului de Ordine Interioară al unității.

Persoanele cu vârsta sub 14 ani vor avea acces doar însoțite. Totodată, cei care vizitează unitatea vor putea admira și achiziționa produse din cadrul unei expoziții de obiecte de artizanat, lucrări de sculptură și picturi realizate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor ocupaționale.

Vineri, 29 iunie, începând cu ora 09.30, la sediul unității, P.S. Vasile Someșanul, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va oficia o slujbă arhierească, la care vor participa atât personalul, cât și persoane private de libertate. La slujba religioasă pot participa și membri ai societății civile, accesul în unitate al acestora fiind posibil în baza unui act de identitate valabil.

Activitățile programate în această perioadă vizează conștientizarea comunității locale asupra importanței pe care Penitenciarul Bistrița îl are în menținerea și restabilirea ordinii sociale, construirea unei imagini publice obiective cu privire la activitatea desfășurată de unitate, prin promovarea valorilor, atitudinilor și a culturii organizaționale.

Leave a comment