Vineri, seară medievală la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud

Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și Comanderia 16 Johannes Larmenius a Cavalerilor Templieri Bistrița invită publicul, vineri, 29 iunie, ora 18, să petreacă o seară aparte în acorduri medievale în curtea Muzeului Județean Bistrița în cadrul căreia va avea loc și o lansare de carte, fiind vorba despre “Îndreptar heraldic” de Florin Horvath.

După aproximativ 40 de ani, pe un gol real existent în cadrul publicațiilor de heraldică, volumul „Îndreptar heraldic” își propune să umple golul lăsat de publicațiile prestigioase, care se referă în special la probleme de heraldică românească. Cartea propune o suită de semne sigilografice ale unor personalități din conducerea Ordinului Templier între 1150 ! 1250, blazoane ale unor cavaleri și demnitari ai Ordinului nepublicate încă, precum și în premieră o suită de blazoane ale unor cavaleri din perimetrul Banatului și Crișanei. Ca un element de surpriză, autorul inserează în capitolul X periplul parcurs începând cu analiza scutului Valahiei cu cele trei capete de negri, până la documentele ce conferă o nouă viziune asupra întemeierii Å¢ării Românești.

De asemenea, va avea loc și un miniconcert de muzică medievală cu menestrelii  Bordo Sarkany (Ungaria) și animație cu dansuri și lupte medievale, la care participă formațiile NOSA și Garda de Bistrița. Publicul va putea să viziteze și colecția de arme medievale a Muzeului Județean.

Leave a comment