Gicu Gânscă, cel care a cumpărat acțiuni la ACI Bistrița și celelalte persoane judecate în dosarul manipulării pieței de capital, achitați

Omul de afaceri clujean Gicu Gânscă și celelalte persoane judecate în dosarul de manipulare a pieței de capital au fost achitați, miercuri, de Curtea de Apel Cluj, sentința nefiind însă definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat, miercuri, în dosarul în care omul de afaceri clujean Gicu Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareș Nilaș, și alte persoane au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieței de capital.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, Claudia Ilieș, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanța a dispus achitarea din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii.

Astfel, Gicu Gânscă a fost achitat pentru manipularea pieței de capital, iar celelalte persoane judecate au fost achitate pentru manipularea pieței de capital și fals informatic.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunțare.

Omul de afaceri clujean Gicu Agenor Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareș Nilaș, și alte trei persoane au fost trimiși în judecată, în ianuarie 2011, de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieței de capital.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum și Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl (director operațiuni la SSIF BT Securities SA) și Horea Ionuț Boboș (economist la Target Capital Cluj) au fost trimiși în judecată pentru manipularea pieței de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în același dosar, pentru mărturie mincinoasă. Ulterior, după începerea procesului dosarul avocatului a fost disjuns.

Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multor societăți, unele dintre ele cu profil de construcții, a fost acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, acțiuni la firma ACI Bistrița, iar ulterior a oficializat tranzacția pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.

“Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza unei rezoluții infracționale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumpărat pe piața reglementată RASDAQ acțiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrița SA în modalitățile prezentate întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de manipulare a pieței de capital, în formă continuată”, se arăta în rechizitoriu.

Procurorii susțineau că Gânscă a încheiat în 2007, cu directorul ACI Bistrița, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacția vizând două pachete de acțiuni, formate din 343.092 de acțiuni, respectiv de 3,66 milioane acțiuni.

Tranzacția la bursă s-a derulat la prețul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri, iar manipularea pieței de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare și de vânzare în același moment.

Afacerea a fost făcută înainte de data tranzacționării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor, mai spun anchetatorii.

“Acest tip de înțelegere contravine normelor pieței de capital deoarece prețul de tranzacționare este fixat de piață, de cerere și ofertă, iar Bursa de Valori București nu recunoaște aceste tipuri de tranzacții”, se mai menționa în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru manipularea pieței de capital.

Conform Topului Forbes 500 miliardari români, ediția 2010, Gânscă are o avere de 15-16 milioane de euro, din construcții și imobiliare.

Sursa foto: www.gazetadebistrita.ro

Leave a comment