Vezi un interviu cu Alina Hetrea, femeia din umbra lui Radu Moldovan!

Alina Hetrea a avut o ascensiune fulminantă în carieră, mai ales când USL a luat puterea. După cinci ani petrecuți la APIA, domnișoara Alina este acum pe cai mari și îl sfătuiește pe cel mai mare om din județ. Imediat ce a câștigat bătălia electorală, Radu Moldovan a decis să o țină aproape pe consiliera sa de imagine.

Alina  a absolvit Facultatea de Administrație Publică din cadrul Babeș – Bolyai și este licențiată în Științe Politice și Administrative. A început un master internațional în „Public Management” în colaborare cu Universitatea din Michigan, dar nu l-a finalizat, deocamdată. Mai are un master  în „Managementul Calității” la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Blindată de diplome, Alina Hetrea ar vrea un doctorat în Public Management, dar zice că nu are timp pentru studii aprofundate. Poate, mai târziu!

După absolvirea facultății, madam Hetrea s-a angajat la APIA prin concurs unde a activat vreme de cinci ani. În acele vremuri, directorul Scurtu i-a făcut zile fripte, dar Alina a uitat tot și nu vrea răzbunare, deși ar putea-o face lejer la un sfat de taină cu Radu Moldovan. În cadrul APIA, Alina a lucrat în teren, acest departament fiind considerat „Batalion Disciplinar”. Așa a reușit să cunoască oamenii de rând și zice că zâmbetul de pe fețele lor e cel mai prețios lucru ce i s-a întâmplat în perioada A.P.I.A.

Domnișoara a deținut catedra de Administrație Publică și a lucrat aproape de studenți vreme de un an. Programul infernal a făcut-o să renunțe la catedră. Până la ora 16 muncea la APIA, iar seara preda ore la extensia Babeș Bolyai. Ca și asistent universitar, Alina zice că și-a retrăit anii de studenție și a avut o relație specială cu studenții. În acea perioadă a pus bazele Asociației Studenților din Administrație și a dorit să înființeze o trupă de teatru, lucru care nu s-a mai finalizat. În schimb a reușit să încheie un protocol între UBB și APIA și astfel 30 de studenți au făcut practică plătită în cadrul Agenției. Alina Hetrea a acordat un interviu publicației noastre și a vorbit despre viața ei, despre carieră și planuri de viitor.

De ce ați ales să vă întoarceți în Bistrița?

Hmmmm, sunt singură la părinți și am crezut mereu că oriunde poți să performezi, să devii mai bun în ceea ce faci, nu contează orașul. Sunt apropiată de părinții mei și îmi place Bistrița, de aceea am ales să vin acasă, deși oferte de muncă aveam și în Cluj.

În primă fază m-am angajat la APIA și m-am autoperfecționat ca și funcționar public. Am avut tangențe cu oameni simpli, de la țară de la care am învățat foarte mult. Sunt sinceri și inteligenți, oameni de valoare, credeți-mă. Mergeam în teren să fac măsurători, indiferent de vreme și aveam o satisfacție enormă că îi ajut prin ceea ce fac. Astea au fost clipele plăcute din vremurile de-atunci.

De ce ați plecat de la APIA?

Mi-am făcut treaba cu plăcere și am urcat ierarhic de la debutant, la consilier asistent și pe urmă ca și purtător de cuvânt.  Atunci am renunțat și la catedră pentru că nu mai rezistam fizic. Cu conducerea nu am fost în relații foarte bune, dar asta e! Am demisionat până la urmă și am intrat în mediul privat, la Metropolis.

Cum ați ajuns consiliera lui Radu Moldovan?

La Metropolis am lucrat câteva luni și a venit această propunere, pe care nu am refuzat-o. Îmi plac provocările și am acceptat să fiu consiliera personală a domnului Radu Moldovan, care este un om deosebit, vă garantez!

Ați vrea să fiți șefă la APIA, în locul lui Scurtu, fostul șef?

Nuuuuu, nu am astfel de gânduri! Îmi place mult ceea ce fac și vreau să fiu alături de domnul președinte.

V-ar interesa să conduceți o altă instituție deconcentrată sau să fiți șefă la Agenția de Dezvoltare Intercomunitară, în locul ginerelui lui Liviu Rusu?

Nu vânez funcții sau titluri de onoare! La momentul ăsta îmi place ceea ce fac, dar nu mă opresc și voi continua să mă autoperfecționez.

În campania USL v-ați pus amprenta?

Nu aș vrea să povestesc despre aceste lucruri, doar atât vă spun că toate detaliile electorale s-au pregătit în laboratorul de campanie din Bistrița. Trecem peste aceste aspecte, va rog?

Aveți adeziune la PSD?

Nu, nu am. Eu sunt consiliera domnului Radu Moldovan. Atât!

În timpul liber, ce faceți?

Oooooooooo, mă răsfăț alături de părinții mei cu care am o relație specială. Duminica îmi beau cafeaua cu tata, mă joc cu cățeii mei… am cinci câini superbi: un Cane Corso, doi caniche, un chiuaua și unul care nu e de rasă, am papagali și multe păsări (pentru că tata e Președintele Crescătorilor de Păsări de Rasă) Am trandafiri acasă și mă ocup de grădinărit, mai gătesc pentru că mă pricep și la asta…

Îmi place echitația și am avut o iapă rasa lipițan care a murit, o chema PRADA, am amintiri plăcute cu ea…  cam asta fac în timpul liber, stau alături de părinții mei și mă bucur de viață. Mai și citesc, îmi place Petre Țuțea, Mihail Bulgakov, Dostoievski, Ion Minulescu, ascult muzică clasică, pe Schumann, Verdi, Johann Sibelius și alții. Iar dintre artiștii români îmi plac Tudor Gheorghe și Grigore Leșe…

Aveți mastere, știți găti vă place viața de familie și sunteți și o femeie citită. Ce credeți că mai lipsește din peisaj, știți?

Nu, oare ce?

Mirele!!!

Ha,ha, ha sunt încă tânără… nu am împlinit 30 de ani și nu am complexe în sensul ăsta. Sunt chestiuni pe care nu le poți controla și când va fi să fie, vom vedea. Nu îmi fac planuri cu bătaie lungă, îmi place să trăiesc viața și să fiu optimistă. Este vreme pentru toate, și pentru măritiș!

Ce calități credeți că aveți?

Sunt loială, ambițioasă și încăpățânată… cred că toate astea sunt calități!

Oameni care vă insipiră? Citate care vă ghidează?

Cred că tatăl meu este persoana care mă inspiră cel mai mult! Cu el am amintiri frumoase și îl iubesc enorm. Un citat celebru: Hmmmm, cred că Legea lui Moisil –  Nimic nu costă mai scump decât neștiința!

Sunteți o femie invidiată, pentru calitățile dumneavoastră și eventual pentru ascensiunea fulminantă?

Nu îmi place să cred că am dușmani, dar cea mai bună armă e ignoranța! Asta doare cel mai tare!

În viitorul apropiat, Alina Hetrea zice că nu vrea funcții cadou și exclude să fie numită directoare la vreo instituție deconcentrată. Vrea să rămână consiliera de imagine a lui Radu Moldovan dintr-un simplu motiv: zice că îi place enorm ceea ce face!

Cosmin Botezat

Join the Conversation

12 Comments

 1. Alina a fost intr-adevar angajata APIA o perioada de timp. Nu pot sa cred ce spune, ca directorul i-a facut zile fripte, si ca serviciul unde activa era Batalion disciplinar. Pentru o mai buna informare a publicului tin sa precizez ca dansa a dat un concurs pe o functie publica in cadrul Serviciului Controale pe teren Principala activitate a dansei era controlul pe teren. in cadrul acelui serviciu erau angajate mai multe persoane, deci nu este cazul de nici un batalion disciplinar, cum unii lucreaza la birou altii lucreaza pe teren. In general am observat ca functionarii publici care cam trag chiulul dau vina pe directorul care nu ii lasa. Ea nu intelegea saraca, ca la serviciu se lucreaza nu se sta degeaba, programul era de la 8 la 16, nu de la 10 la … Ea chiar nu se putea de plange de nimic, D-l Scurtu chiar a avut prea multa rabdare cu ea. Dar ma rog, eu ca fost coleg de serviciu nu pot sa nu ii urez din toata inima numai impliniri, sa fie fericita. Ma bucur ca a plecat de la APIA pentru mai bine. asta e important.

 2. Invidia colegilor e mare. Eu o cunosc pe Alina si stiu prin ce drame a trecut cu domnul Scurtu

 3.  Eu te contrazic , Radu Moldovan nici nu ar putea sa faca asa ceva . Sau poate ?

 4. Nu stiu ce comentati voi aici insa eu pot sa spun despre dsoara Alina ca este o ambitioasa.A muncit si munceste foarte mult,a fost extrem de activa intotdeauna si cred ca in viitorul apropiat o vom vedea in Parlamentul Romaniei.De astfel de tineri avem nevoie,tineri care cunosc problemele oamenilor ,tineri care au curajul de a veni cu idei si propuneri inspre binele tuturor.Eu chiar ii doresc mult succes in cariera dsoarei Alina si sper sa o vad cat mai curand in postura de deputat.Ar fi un castig pentru noi bistritenii!

 5. Stimate domn cititor, iti respect punctul de vedere, cu totii avem dreptul la opinie, insa sunt de parere ca prezenta acestei persoane in Parlamentul Romaniei sau in conducerea unei institutii locale nu ar reprezenta decat un alt esec, o alta persoana necompetenta plasata in functii cu raspundere. Nu cred ca aceasta tara are nevoie de oameni care se trezesc la 10 si isi petrec ziua la cafele.
   Profesionalismul unei persoane se reflecta in rezultatele  muncii sale, in ceea ce priveste imaginea PSD, si cea a lui Radu Moldovan de care doamna este direct responsabila nu poate fi vorba de profesionalism, de o munca organizata, de strategii de promovare, de actiuni in vederea promovarii imaginii.In campania  electorala care tocmai a trecut nu am remarcat nimic nou, nimic care sa ne surprinda, nici la alianta si nici la imaginea politicianului Radu Moldovan. Nu a existat o strategie bine pusa la punct, nu a existat o campanie de imagine. Faptul ca domnul RM  a dat la lopata imbracat in costum in campania electorala cred ca se incadreaza in categoria penibil, nicidecum plus imagine. Poate o incadram chiar la plagiat!? Radu Moldovan la lopata si Emil Boc la coasa. Nu aceste lucruri trebuie sa defineasca un om politic. Stimata doamna, cele 2 diplome detinute in portofoliu care atesta competentele de funtionar public nu reprezinta pregatirea stiintifica necesara in domeniul de activitate pe care il desfasurati in acest moment, PR. Ne aflam totusi in Romania tara tuturor posibilitatilor, in care cu totii ne pricem la toate, mai mult, ne autocalificam si ridicam in slavi ca fiind experti desi realitatea contesta prin fapte si rezultate palpabile aceste autodivinizari.Rezultatele obtinute de alianta la nivelul judetului si rezultatele obtinute de RM nu se datoreaza imaginii si nici ideologiilor originale , si nici muncii Dvs. stimata doamna, se datoreaza doar NEVOII DE SCHIMBARE resimtita de aceasta natiune. Daca un marinar ajunge presedinte al acestei tari, un chelner e Presedinte de CJ, de ce sa nu fie si un functionar public PR, sau cine stie, poate deputat?

 6. dle alexandru va respect opinia,e parerea dv ,eu insa mi o asum pe a mea.imi dati voie nu ?

 7. Nu va dati cu parerea oameni buni ca Moldovan nu se coboara la nivelul d-soarei din pcy de vedere amoros.Toata lumea il stie de om serios.Iar la ce nevasta are…, numai sa fie prost sa se coboare la acest nivel mai ales ca d-soara nu-i o fumusete sa fim seriosi.

 8. o fata asa doatata si desteapta ca ea oare cum de nu s-a casatorit inca, pai va spun eu ca o cunosc “bine”. Cine sa se lege la cap cu o usuratica?

 9. Sa-ti fie rusine ALINA HETREA TU si numai TU ai distrus APIA, TU ai TURNAT la USL TOT. Ai dsitrus vieti si oameni, pe Scurtu, Codruta si Sabin…esti o RUSINE!!!!!!!!!

Leave a comment