Începe programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin va începe la 1 august, astfel că bistrițencele care își doresc să afle care este starea lor de sănătate din acest punct de vedere pot apela la medic pentru a afla care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a fi incluse în programul național.

Printr-un efort comun al medicilor, spitalelor și nu în ultimul rând al femeilor, cu vârste între 26 și 70 de ani, după finalizarea acestei campanii vom avea o situație mai clară a numărului de persoane care suferă de această afecțiune.

Astfel, debuteaza în sfârșit și în țara noastră programul național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud este pregătit să răspundă cererilor care vor veni din partea femeilor din județ care își doresc să facă acest test.

Iuliu Silveșan, șeful Secției Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean Bistrița-Năsăud a declarat că „acest test trebuie făcut de cât mai multe femei, din județ și nu numai cu vârsta mai mare de 25 de ani. Obiectivele programului constau în depistarea cancerului de col în stadii precoce și îndreptarea pacientelor cu leziuni către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament. E mai ușor să previi, decât să tratezi”.

Å¢ara noastră ocupă  locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce priveste mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Astfel că în ultimii ani s-au făcut pași timizi pentru organizarea unui program național de screening, ei bine acum lucrurile au intrat în linie dreaptă, în această perioadă fiind deja stabiliți pașii tehnici, iar de la 1 august va debuta efectiv programul național de screening.

Femeile trebuie să se adreseze în primul rând medicilor de familie, care le va explica exact ce au de făcut pentru a beneficia de acest test gratuit.

De la Direcția de Sănătate Publică unitățile validate vor ridica formularele specifice. În prima parte a acestor formulare se vor completa de către medic datele de identificare ale femeii, în partea a doua intervine medicul ginecolog, iar în partea a treia se fac completările după rezultatul de laborator, cu diagnosticul.

Acest formular se va întoarce în unitatea care are contract cu medicul și femeile vor fi puse la curent cu rezultatul final al acestor analize.

Leave a comment