23/09/2017

Începe programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin va începe la 1 august, astfel că bistriţencele care îşi doresc să afle care este starea lor de sănătate din acest punct de vedere pot apela la medic pentru a afla care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a fi incluse în programul naţional.

Printr-un efort comun al medicilor, spitalelor şi nu în ultimul rând al femeilor, cu vârste între 26 şi 70 de ani, după finalizarea acestei campanii vom avea o situaţie mai clară a numărului de persoane care suferă de această afecţiune.

Astfel, debuteaza în sfârşit şi în ţara noastră programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa Năsăud este pregătit să răspundă cererilor care vor veni din partea femeilor din judeţ care îşi doresc să facă acest test.

Iuliu Silveşan, şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat că „acest test trebuie făcut de cât mai multe femei, din judeţ şi nu numai cu vârsta mai mare de 25 de ani. Obiectivele programului constau în depistarea cancerului de col în stadii precoce şi îndreptarea pacientelor cu leziuni către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament. E mai uşor să previi, decât să tratezi”.

Ţara noastră ocupă  locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce priveste mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Astfel că în ultimii ani s-au făcut paşi timizi pentru organizarea unui program naţional de screening, ei bine acum lucrurile au intrat în linie dreaptă, în această perioadă fiind deja stabiliţi paşii tehnici, iar de la 1 august va debuta efectiv programul naţional de screening.

Femeile trebuie să se adreseze în primul rând medicilor de familie, care le va explica exact ce au de făcut pentru a beneficia de acest test gratuit.

De la Direcţia de Sănătate Publică unităţile validate vor ridica formularele specifice. În prima parte a acestor formulare se vor completa de către medic datele de identificare ale femeii, în partea a doua intervine medicul ginecolog, iar în partea a treia se fac completările după rezultatul de laborator, cu diagnosticul.

Acest formular se va întoarce în unitatea care are contract cu medicul şi femeile vor fi puse la curent cu rezultatul final al acestor analize.