17/08/2017

Turnul Dogarilor este deschis vizitatorilor până în luna septembrie

Turnul Dogarilor găzduieşte un atelier cu expoziţie de icoane pictate pe lemn – lucrări semnate de Platon Bogdan Alexandru, artist plastic restaurator.

Expoziţia este cu vânzare, iar bistriţenii care sunt interesaţi să o viziteze au această ocazie, deoarece Turnul Dogarilor este deschis publicului de luni până vineri, între orele 18.00 – 20.00.

Turnul Dogarilor rămâne deschis până în luna septembrie pentru public.

Din cele 18 turnuri şi trei porţi principale, câte a avut Bistriţa în vremurile sale de maximă strălucire militară, astăzi nu se mai păstrează decâtTurnul Dogarilor.

Turnul, restaurat în ultimii ani, are o bază dreptunghiulară , iar interiorul are trei caturi şi un subsol cu deschidere spre oraş, pe unde se făcea accesul. Între caturi, legătura este făcută printr–o scară interioară de piatră. Cele trei caturi erau prevăzute cu lăcaşuri de tragere, ce s–au modificat în timp, în funcţie de evoluţia armamentului. Aceste modificări pot fi văzute, de altfel, în pereţii turnului prin umplerea unor boluri şi deschiderea altora. Catul de mijloc avea legătură directă în ambele sensuri, cu coridorul de rond al zidului de incintă.

Înălţimea turnului, de la sol la acoperiş, este de 11 metri.