Amintiri din Epoca de Aur a presei! Vezi un interviu cu Brătfăleanca, probabil cea mai contestată femeie din media locală!

Mihaela Brătfălean vorbește despre viața ei de artistă într-un interviu incendiar și necenzurat. Jurnalista se destăinuie și aduce la viață amintiri din negura vremurilor. De la Sălcuța până în studioul televiziunii pe care o patronează e cale lungă, iar Brătfăleanca arată ascensiunea ei fulminantă. De-a lungul vremii a muls oi, a fost barman-ospătar, a plecat în Olanda a revenit și s-a făcut ziaristă, iarîntr-un final a înființat o televiziune cu bani de la banca si de la un investitor local.

Domnișoara Brătfălean își povesteste viata de telenovelă într-un interviu lung, dar care merită toți banii. Garantat!

Reporter: Spuneți-ne câteva cuvinte despre copilăria dumneavoastră, așa ca la început de interviu…

Mihaela: Sunt născută în satul Sălcuța, la 55 de km de orașul Bistrița. Casa părintească este undeva în câmp, acolo locuiesc și în prezent și la Sălcuța am stat până am terminat liceul. De câte ori prind ocazia mă întorc acolo.

R: Acolo e celebrul conac?

M: Nu este un conac celebru ! este casa părinților mei, Dumnezeu să-i odihnească, pentru mine e cea mai frumoasă, dar e o casă modestă. Eu și Zorin Diaconescu i-am adus niște îmbunătățiri și acum avem baie, curent electric, internet, mă rog toate condițiile.  Nu vreau să dau citate din clasici, dar mă simt foarte bine la Sălcuța.

R: Nu ați vrut vilă cu piscină în oraș?

M: Am fost tentată să-mi fac o vilă cu piscină. Am avut un proiect prin 1994 să cumpăr o proprietate în Unirea, dar nu s-a materializat. Nu regret pentru că mă deranjează zonele cu trafic. La Sălcuța e universul meu, mă simt bine acolo…

R: Primul loc de muncă?

M: Primul meu loc de muncă a fost la Coooperativa Meșteșugărească Unirea.

R: Ooooo, deputatul Ioan Oltean v-a fost jurist, înseamnă?

M: Domnul Oltean a fost jurist la U.J.C.M Uniunea Județeană a Cooperativelor Meșteșugărești, un fel de consorțiu de cooperative unde era inclusiv Unirea.

R: Cine v-a fost șef-direct, la Unirea?

M: Șef la Unirea era Eva Dreptate, soția domnului Dreptate pe care l-am avut șef la Mesagerul, peste ani. Până dupa Revolutie am lucrat la acea cooperativă. Sunt o fire stabilă,  nu mă mut ca țiganii cu cortul.

R: După Revoluție ce ați făcut?

M: În 90 am plecat în Olanda m-am dus în vizită și am fost tentată să rămân acolo. La scurt timp am fost tentată să plec din Olanda iar în 7 luni am venit acasă.

R: Vă pare rău că v-ați întors în țară?

M: Am decis să plec din Olanda, acum îmi pare rău că am venit înapoi pentru că viața mea avea alt traseu dacă rămâneam. Cred că varianta Occident eram mai aproape de traseul pe care mi l-aș fi dorit pentru mine.

R: Înseamnă că regretați ce aveți acum, nu?

M: Traseul de azi e interesant, dar probabil într-o zi îl voi schimba. În 2010 am avut o tentativă, dar nu mi-a reusit.

R: Vom reveni aici, deocamdată derulăm povestea cu începuturile carierei…

M: Vreau să spun că de-a lungul vieții nu am lucrat decât în mediul privat. Am fost barman, ospătar…

R: Puteți candida  la șefia Consiliului Județean începutul pare promițător. Oamenii de succes pleacă de jos.

M: Încă sunt tânără ( râde). Oamenii de succes sunt oamenii care fac ceva pot pleca de oriunde și ajunge oriunde. Nu cred că scrie în stele că dacă ești ospătar ajungi nu știu-ce, iar dacă ești inginer constructor ajungi nu-știu-ce.

R: Deci nu aveți complexe că ați pornit de jos?

M: Nuuu, am fost ospătar la un club privat ce se chema Yahmala, pe strada Ursului era locația, la demisolul unei case. Apoi ne-am mutat la Casa de Cultură la subsol unde acum e o sală de fitness. Am servit clienții cu tava, am fost și barman în ambele locatii. Aveam și eu 10 la sută din părțile sociale.

R: Erați un fel de patroană pe-acolo?

M: Așa mi-e scris… e scris în stele…( râsete)

R: Cum era ca barman? Se făceau bani?

M: Era frumos, se făceau bani eram la începuturi în România anilor 90-93. Din tre în trei luni era inflație, nu mai știai care sunt prețurile. Pe urmă am intrat în stand-by, am rămas însărcinată în 93, în 94 am născut și după ce fiica mea a împlinit unan mi-am căutat de lucru. Am muncit la „Ucigașul”, un bar pe la Podul Jelnei, unbar de cartier unde opreau căruțașii. Două luni am lucrat acolo după care am mers la Mesagerul printr-un mare concurs.

R: Câți candidați erau?

M: Vreo 80 cred că și se susțineau mai multe probe, dictare, comentariu și interviu, parcă. L-am luat din prima.

R: Ce ziariști ați întâlnit atunci?

M: Pe Florica Dura, dar pe ea o cunoșteam dinainte, pe Dorel Hangan și pe Cristiana Sabău pe ea am cunoscut-o în acea zi.

R: Emil Dreptate era tartorele?

M: Nuuuu, domnul Dreptate a venit târziu. Mesagerul a fost inventat de o echipă de la Cluj care s-a asociat cu domnul Oprea. De la Cluj erau Florin Danciu, Marius Avram și mai târziu a venit Cozmin Gușă ! ei ne evaluau.

R: Cenzură era în Romînia acelor vremuri?

M: Mai puțină ca acum!

R: Adică?

M: Păi acum te auto-cenzurezi pentru că știi că altfel nu încasezi banii de publicitate.

R: Vreți să ziceți că politicul controlează tot ce înseamnă publicitate?

M: În mare parte, da!

R: Păi cum așa? Ai un on-line și poți să scrii ce vrei. E simplu, despre ce cenzură vorbiți?

M: Eu spun că există auto-cenzură din motive economice. Îți dau și telefoane, te presează să  scoți anumite materiale. E mai rău ca atunci.

R: Atunci cum era cenzura?

M: Nu era cenzură atunci, era mai multă libertate. Șeful direct era Mihai Rusti, Dreptate a venit dupa un an de zile.

R: Vă băga în ședinte Dreptate?

M: Daaaaaaa, mi se păreau drame, dar acum Drepate mi se pare un înger, dar atunci mi se părea că e dictator, că cenzurează, dar acum îl văd altfel, pentru că nu aveam experiența vieții și a realității. Dreptate făcea treaba să meargă, de aceea l-au adus pentru că ziarul intra pe pierdere și a fost nevoie de cineva să-l stabilizeze. Am avut materiale care mi le-a scos, dar nu mai țin minte care anume.

R: Era securest mister Dreptate, pentru că ochi albaștri are?

M: În relația cu mine a vut și excese, m-a dat afară, m-a luat înapoi, iar m-a luat dar până la urmă am coabitat un an și ceva… După doi ani am plecat de la Mesagerul și mi-am luat lumea-n cap. Nu mă înțelegeam cu dânsul, eram mai proastă, mai apucată, mai tânără, cred că de-aia. Acum e un înger, am spus-o! In 98 aveam primele idei să merg pe cont proporiu.

R: Cum așa, aveați bani?

M: Niciodată nu am avut bani, dar am avut idei!După etapa Mesagerul am lucrat la fundațiile doamnei Monda, pe proiecte sociale economice. Pe fonduri pre-aderare, mai exact. Am colaborat cu Radio 21, dar nu mai îmi amintesc ce emsiune aveam. Dorel Cosma era directorul stației din Bistrița, iar eu aveam o emisiune marțea de la 9 la 11 dimineața, un talk-show radiofonic în diverse domenii. Am stat la Radio 21 mult, pentru că m-au numit director într-un final. Din 2001 până în 2006 am fost la conducerea stației. Până când Radio 21 a închis emisia locală și emit doar de la București.

R: Cu cine ați lucarat în radio, pe cine ati adus acolo?

M: Cu Felicia Szucz și cu Cristiana Sabău. Ele erau prietenele mele și era ceva normal să vină.Felicia  Szcuz era full-time, iar cu Cristiana am colaborat. Am avut episoade când am colaborat, când nu am colaborat. Am facut echipă bună, vanzarile demonstrau că făceam treabă bună.

R: Era și Crina Moldovan în echipă?

M: A venit în echipa mea în 2005, pentru că Felcia era gravidă. Crina a intrat în birou într-o dimineață. Am înțeles că soția lui Linca, Cosmina i-a spus de job și ea a venit. A fost OK cu Crina.

R: S-a spart gașca, dupa închiderea stației?

M: Nu s-a spart gașca, programul se tot comprima și Cristiana și-a luat alte colaborări, dar Cristiana nu a fost NICIODATĂ angajata mea. Iar la bistritaonline a fost asociata mea.  Am avut și alți colaboratori, pe Gruștor, pe Ionel Câmpean, cu Cristina Vlasa, cu Silași Cristian, dar și mulți alții.  Eu le mulțumesc tuturor celor care au trecut prin viața mea, e problema lor dacă unii mă denigrează, acum.

R: Ce ați făcut, după Radio 21?

M: Am facut TV Bistrita imediat ce am terminat cu Radio 21, de fapt proiectul TV Bistrita am inceput 2004, dar am emis in eter doar din ianuarie 2006. Am luat bani de la bancă, cu bani împrumut am început, dar am avut și am un partener: pe Costică Moldovan. Acum, creditele sunt platite.

R: Nu a fost riscant? V-ati temut?

M: Nu, când faci un proiect îl calculezi și te duci înainte, fără să îți fie teamă.

R: Regretați că ați început cu televiziunea?

M: Nu, deloc!

R: Cu toate astea, ziceați că vreți să schimbați macazul?

M: După 16 ani de media mi se pare normal. Nu că aș vrea să am o viață liniștită, dar vreau să fac și altceva. Sunt acționar majoritar, dar nu sunt singură în proiectul ăsta.  Vom vinde televiziunea,  am experimentat asta cu un administrator numit. S-a demonstrat că nu e bine.

R: E scumpă televiziunea?

M: Nu suntem la evaluare, nu discutăm despre asta, dar se știe suma… dacă ești un cumpărător de bună credința, închidem reportofonul și discutăm afaceri…

R: Angajați, câți aveți?

M: Nu știu, cred că vreo 15.

R: Cum a fost cu etapa PDL, când au luat televiziunea? Așa zicea lumea că au pus banii pe masă și patru ani ei sunt șefii. E ceva adevărat?

M: Tu cum crezi că a fost, ca ziarist?

R: Eu caut adevărul, ca titlul emisiunii lui Berari.

M: Caută- l! Mai ai de căutat!

R: De mama lui Doris Moldovan este vorba. Doamna Borșa era coordonatorul numit. Cum a fost acea variantă?

M: S-au pierdut bani și nu s-a progresat. Datoriile rămase sunt ale firmei. Acum suntem în instanță și o să vedem.

R: Cine a propus această rețetă? Au venit ei sau  cum a fost?

M: Eu am căutat un administrator. Și s-a dovedit că nu a fost bine deloc. Părea o super-variantă la prima vedere, dar nu a fost așa.

R: Nu v-ați implicat deloc?

M: Deloc, deloc

R: Exista un contract în sensul ăsta, aveți acoperirie?

M: Normal, uită-tela mine!

R: Poate că e așa, dar datoriile se adună…

M: Mulțumesc pt. compătimire (râsete)

R: Lumea zicea că primeați 50 de milioane pe lună și că ați luat banii și v-ați retras.

M: Nu m-m retras ci mi-am numit un administrator care să se ocupe de TVB.

R: Și s-a ocupat !

M: S-a ocupat, cum a știut.

R: Sunteți în proces, acuma?

M: Da. Suntem in tot felul de faze în care încercam să recuperăm ce mai putem.

R: Cu adminstratorul sau cu PDL?

M: De ce să fiu cu partidul, pentru că partidul n-a fost parte în povestea asta. Suntem în litigiu cu Dorina Borșa.

R: Nu regretați că ați semnat fără să vă implicați în propria televiziune, atunci?

M: Nu, pentru că nu îmi lac jumătățile de măsură. În perioada aceea, vreo 16 luni au fost, m-am ocupat de alte proiecte și de Bistritaonline, cât m-am putut ocoupa.

R: Ce daune veți cere în porcesul cu Dorina Borșa?

M: Se știe, dar le vom face publice la momentul potrivit.

R: Un milion de euro?

M: Nu sunt în presa locală astfel de sume.

R: 500.000 de euro?

M: Nu discut, dar când avem sentința le vom face publice. În afara de probleme financiare dupa mandatul de 16 luni al d-nei Borsa,nu avem alte datorii.

R: Acum, afacerea e pe plus? E profitabilă sau merge în gaură?

M: Vom discuta cu balanțele pe masă cu cei care vor fi intersați.

R: Bistritaonline a început cu amante, cu comentarii la liber, cu scandal…

M: Și acum e la fel, cu amante dacă sunt, cu comentarii la liber.

R: Și dacă vă înjură?

M: Pot să mă injure cât vor!

R: E presă de scandal ce faceți?

M: Aș vrea să fac presa de scandal, dar în Bistrița nu ai cu cine.

R: Pe ce model OTV, Kanal D, Can-can, Click?

M: Tabloid on line aș vrea!

R: Pe hîrtie sau on-line?

M: Nu știu daca ne-am putea permite pe hârtie. Lumea are aplecări, dar e duplicitară. Citește materialul, dar după aceea scrie „ce rahat de material”.

R: Pe la OTV ati fost prin studio, pentru că se zvonea că vreți să faceți din TVB un OTV de Bistrița. Ați vrea să-l faceti ca OTV?

M: Nu sunt personaje la Bistrița, sunt subiecte dar nu sunt personaje.

R: Le creati. Și Diaconsecu a creat- o pe Magda Ciumac, dar și pe alții…

M: Sunt prea bătrână să mai creez persoaneje, dar nu se știe.

R: Veniți cu groază la muncă?

M: Nu, eu daca nu merg cu placere, nu merg nicăierei și cînd mergeam cu oile mergeam cu bucurie.

R: Ați mers cu oile?

M: Sunt mama oilor! Când eram foarte mică am avut grija de oi pentru că familia mea a avut vreo 100 ! 200 de oi. Știu mulge, știu tunde oile…

R: Știți jumuli găina?

M: Ooooo, găini să fie, că le jumulesc eu. Dar de ce te miri? Arăt așa a femeie simandicoasă?

R: Aveți televiziune, talk show, sunteți patroană,  nimeni nu se gândește că ați muls oi, ați jumulit găini…

M: Nu am muls non-stop, îmi amintesc așa ca prin fum, aveam o turmă mare după casă, dar numărul lor a scăzut cu anii.

R: La Sălcuța tăiați găini, acum?

M: N-am tăiat gaini de vreooooooooooo 20 de ani, cred! Am primit o găina și un cocos, dar m-am atasat de ei si nu mai tai. Le iubesc!

R: De milă? Pentru că stați la țară, aveți condiții prielnice?

M: Nu mai tai, am tăiat destule. Vin vecinii să taie! Avem ogradă, ocol dar numai o gaina, un cocos ,sapte caini si trei caini mici, si un motanel si un cal.

R: Ce face calul?

M: E pe facebook… Cu el mai ducem bagaje când plouă pentru că nu putem intra cu mașina. Mai duce fânul până în șură…

R: Cum îl cheamă, Mircea?

M: Îl cheamă Bubi, e calul lui Zorin și îl iubeste enorm.

În a doua parte a interviului veti putea citi despre prietenii trădate, lacrimi si suspine înăbușite de atâta orgoliu. Veți afla ce partid a ofertat-o dar și cine are șanse maxime să o facă mireasă pe Mihaela Bratfalean. Vom reveni! Țineti aproape!

Cosmin Botezat

Join the Conversation

9 Comments

  1. Se compara Mihaielea cu Luana Nuvoli de la Miss World Romania ?!? 92 de vizualizari vs.peste 8000 de vizualizari….

  2. La vizualizari e tare Luana, dar continutul articolului nu se compara cu ce zice nebuna de Bratfalean. E istorie aici daca e adevarat

    1. Ce rautate gratuita! Din anonimat toti suntem minunati, nu-i asa? Cred ca putina moderatie nu strica nimanui!

  3. Foarte frumos interviu. Citindu-l, mi s-a facut dor de perioada Bistrita Online si drumurile la Salcuta… Astept cu nerabdare si partea a doua…. Mihaiela,  the show must go on!!!!

  4. cineva a uitat sa spuna ca  Mihaela e o prietena deoasebita……..asa ca spun eu……..prietenii tai te iubim de restul sa nu iti pese

Leave a comment