Peste 150.000 de români își sărbătoresc onomastica

Peste 150 de mii de români, dintre care majoritatea sunt bărbați își sărbătoresc astăzi ziua numelui, asta cu ocazia Sfântului Ilie, cunoscut în tradiția populară drept aducătorul de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani și jumătate de secetă.

Potrivit datelor făcute publice de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, peste 150.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica.

Peste 110.000 sunt bărbați și doar aproape 40.000 sunt femei. Din rândul bărbaților, cei mai mulți poartă numle Ilie, adică peste 107.000, iar din rândul femeilor, peste 15.000 poartă numele Ilinca.  Alțe romance  care sărbătoresc astăzi poartă numele de Liana, peste 10.500, Lia , peste 5500, Iliana peste 4600. Doar 85 de bărbați poartă numele de Ilieș.

Despre Sfântul Ilie se știe că este cinstit de creștini, astăzi, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani și jumătate de secetă, dar și ca divinitate populară a Soarelui și a focului, atestată prin numeroase tradiții și datini. Ziua de astăzi este și prilej de omagiere și sărbătorire a pionierilor aerului, deoarece  Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este  cunoscut ca patron spiritual și protector al aviatorilor români.

Leave a comment