20 de primării, majoritatea PDL, primesc 9,3 milioane de lei de la Guvern

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și 20 de primării, majoritatea conduse de edili PDL, vor primi peste 9,3 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, șeful DGFP spunând că multe primării primiseră bani și de la Guvernul Ungureanu, fiind ulterior obligate să îi restituie.

Potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial nr. 502 din 23 iulie 2012, administrațiile locale din Bistrița-Năsăud primesc peste 9,3 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului.

Cea mai mare sumă, de două milioane de lei, a fost repartizată Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, condus de Emil Radu Moldovan (PSD). Au primit bani, prin aceeași hotărâre, 13 primării conduse de primari PDL, patru conduse de primari PNL și trei conduse de primari PSD.

Directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bistrița-Năsăud, Dorina Cicioc, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că pe lista celor care primesc bani se află, în mare parte, aceleași unități administrativ-teritoriale care au primit bani și de la Guvernul Ungureanu și au fost obligate să îi restituie la cererea Guvernului Ponta.

“Am făcut o analiză și am trimis la Ministerul Finanțelor nevoia de resurse a acestor primării. În cea mai mare parte, au primit înapoi banii care le-au fost retrași. Excepție fac cinci primării care nu au vrut să rectifice bugetele atunci când li s-a cerut acest lucru. Este vorba de primăriile din Bistrița Bârgăului, Ilva Mică, Ilva Mare, Runcu Salvei și Sânmihaiu de Câmpie. Cele cinci primării au refuzat restituirea banilor, în total peste un milion de lei, și au preferat să dea Guvernul în judecată. Prin această hotărâre nu li s-a dat nimic. Ceilalți, în schimb, primesc bani ca să-și poată plăti facturile și lucrările pentru proiecte aflate în derulare”, a declarat Dorina Cicioc.

Potrivit sursei citate, Primăria comunei Nușeni, condusă de edil PDL, va intra în posesia sumei de 600.000 de lei, iar primăriile Zagra (PDL), Urmeniș (PNL), Silivașu de Câmpie (PNL) și Maieru (PDL) vor primi fiecare 500.000 de lei.

Primăria comunei Chiochiș (PDL) are alocată suma de 420.000 de lei. Câte 400.000 de lei vor primi Primăria Budacu de Jos (PDL), Dumitrița (PDL), Lunca Ilvei (PDL), Romuli (PNL) și Târlișua (PDL). Primăria comunei Uriu (PSD) are alocată suma de 335.000 de lei.

Câte 300.000 de lei au fost alocați primăriilor Cetate (PSD), Dumitra (PDL), Măgura Ilvei (PDL) și Telciu (PDL).

Guvernul a alocat câte 200.000 de lei primăriilor Ciceu Mihăiești (PSD) și Șieuț (PNL) și 158.000 de lei Primăriei Spermezeu (PDL). Primăria comunei Rodna (PDL) va primi 112.000 de lei.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, condus la vremea aceea de Liviu Rusu (PDL), a primit două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pe lista alocărilor bugetare intrând și 39 de primării, majoritatea conduse de primari PDL.

Atunci, a mai fost alocată suma de 1,2 milioane de lei Primăriei Năsăud, condusă de Dumitru Mureșan (PDL), în timp ce primăriile orașelor Bistrița, Beclean și Sângeorz-Băi, toate conduse de primari PSD, nu au primit niciun leu din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. În schimb, au primit bani un număr de 38 de comune din județ, majoritatea conduse de primari PDL care, de altfel, au obținut și cele mai mari sume. Dintre primăriile care au primit atunci bani de la Guvern, doar cea din Livezile, la vremea aceea condusă de primar PNL, a cheltuit mare parte din suma de 300.000 de lei.

Leave a comment