Incendiul de pădure din Munții Rodnei s-a extins pe 20 de hectare, dar este ținut sub control

Incendiul de pădure izbucnit, miercuri, în Munții Rodnei, s-a extins pe 20 de hectare, dar, în urma intervenției utilajelor, acesta a fost limitat în cursul nopții de miercuri spre joi și ținut sub control, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Ocolului Silvic Romuli din Bistrița-Năsăud, Gabriel Stanciu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, miercuri noapte, incendiul ajunsese să se extindă pe circa 20 de hectare de pădure, dar, după ce s-a reușit realizarea unei bretele de siguranță, focul nu s-a mai răspândit și a fost ținut sub control.

“Sunt circa 20 de hectare de pădure afectate, în special pădure de stat, administrată de Ocolul silvic Dragomirești și pădurea Mănăstirii Moisei. Am reușit să facem o bretea de protecție cu un utilaj așa încât focul să nu ajungă la pădurea comunei Săcel, pe care o administrăm noi, cei de la Ocolul silvic Romuli. A fost afectată puțin, dar nu sunt pagube importante”, a declarat sursa citată.

Pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi, zeci de silvicultori, pompieri militari și civili au rămas în munte să supravegheze zona afectată de incendiu.

“La un moment dat, cred că eram acolo 60-70 de oameni. Au rămas peste noapte să supravegheze focul o parte dintre ei. E pericol să nu reizbucnească în următoarele trei zile, așa că vom ține oameni acolo în tot acest timp. Problema incendiilor de pădure este că se încing inclusiv rădăcinile copacilor și te trezești dintr-o dată că iese foc din pământ acolo unde nu te aștepți”, a declarat Stanciu.

El a spus că, din fericire, incendiul nu a ajuns la Parcul Național Munții Rodnei, și nici nu a afectat pădure aflată în proprietatea comunelor din Bistrița-Năsăud.

“Șansa noastră a fost că am intervenit cu utilaje. Inițial, am încercat noi să tăiem manual arbori ca să nu se extindă focul, dar degeaba. Au venit utilajele și au trasat acea bretea de protecție care ne-a salvat, practic. Cu apă nu se putea interveni la altitudinea aceea”, a spus Stanciu.

În ce privește cauzele izbucnirii incendiului, Stanciu a declarat că este foarte posibil ca vreun culegător de fructe de pădure să fi fost vinovat.

“Sunt pline pădurile de culegători de zmeură, afine. E posibil ca vreunul să se facă vinovat, dar nu am date certe în acest moment. Pur și simplu e o bănuială a mea și am auzit discuții pe tema aceasta”, a declarat el.

Un incendiu de pădure a izbucnit, miercuri la pânz, în județul Maramureș, în Munții Rodnei, focul cuprinzând circa zece hectare de pădure de foioase, conifere și plantație aflate pe raza ocoalelor silvice Borșa, Dragomirești și Săcel.

Gabriel Stanciu, șeful Ocolului Silvic Romuli din Bistrița-Năsăud, care administrează o mie de hectare de pădure ale comunei Săcel, din județul Maramureș, a declarat corespondentului MEDIAFAX că incendiul a fost semnalat, miercuri, în jurul orei 12.00, flăcările fiind vizibile de la mare distanță.

“Focul a izbucnit în parcela 32 a pădurii statului român administrată de Ocolul silvic Dragomirești (MM) și s-a extins cu repeziciune din cauza vântului și spre pădurea comunei Săcel pe care o administrăm noi, cei de la Ocolul silvic Romuli. Din estimările mele, incendiul a cuprins circa zece hectare de pădure de foioase, conifere și plantație. Nu este pădure de nu știu ce calitate, dar s-au făcut regenerări și se distrug acum. Flăcările s-au extins și la pădurea Mănăstirii Moisei. Cum vântul bate spre noi, ne temem să nu ajungă flăcările și în Bistrița-Năsăud în pădurea comunei Romuli”, declara Gabriel Stanciu.

Potrivit sursei citate, au fost alertați pompierii din Borșa, Moisei și Săcel, dar nu pot ajunge cu mașinile la locul în care arde pădurea.

“Au venit cu mașinile, dar stau la vale cu ele. Nu pot interveni. Avem o singură soluție să limităm extinderea focului, cu un buldozer care să traseze o bretea de protecție de 1,5 kilometri, cu lama, pe pământ. L-am chemat, vine de la Primăria Romuli, dar va dura câteva ore până ajunge aici. Sperăm să nu ne prindă noaptea fiindcă atunci dezastrul va fi și mai mare” mai declara Stanciu.

Stanciu a mai declarat că pădurea cuprinsă de incendiu nu face parte din Parcul Național Munții Rodnei, dar se află la limita lui, așa încât trebuie intervenit de urgență.

Parcul Național Munții Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din Carpații Orientali.

 

Leave a comment