Astăzi începe Postul Sfintei Fecioare Maria

Astăzi începe Postul Sfintei Fecioare Maria, rânduială creștină care se va încheia la data de 14  august.

Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor se ține în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care înainte de Adormire a petrecut în rugăciune și ajunare. Postul durează două săptămâni, în 15 august fiind sărbătorită Adormirea Maicii Domnului.

Preotul Liviu Șugar a declarat că “este cel mai important post după Postul Mare și Postul Crăciunului. Este închinat Fecioarei Maria, singurul post închinat cu deosebită venerație Fecioarei”.

Credincioșii vor avea parte în toate aceste zile de slujbe specifice postului. Nu vor lipsi nici cântările bisericești dedicate Feciorei Maria .

Postul Adormirii Maicii Domnului este mai puțin aspru decât Postul Paștilor, însă mult mai sever decât cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Nașterii Domnului, când, în fiecare sâmbătă și duminică, Biserica a rânduit dezlegare la  pește. Așadar, în Postul Sfintei Marii este permis consumul de pește la 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, precum și la 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, anul acesta prăznuită miercurea, Biserica încuviințând  dezlegare la pește.

Leave a comment