În ultimii cinci ani, în România au fost organizate 30 de referendumuri

30 de referendumuri au fost organizate în România, din 2007 până în prezent.  Printre acestea se numără referendumul pentru demiterea președintelui din  2007 , dar și cel pentru introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României.

Pe lista referendumurilor mai apar astfel de consultații ale cetățenilor privind înființarea unor comune sau realizarea unui centru de management al deșeurilor , inclusiv al unui depozit regional, cum a fost cazul referendumului ce a avut loc în Harghita, în 2009.

Pe lista referendumurilor disponibilă pe site-ul Autorității Electorale Permanente mai figurează și referendumul privind reducerea numărului de parlamentari  și trecerea la un Parlament Unicameral, referendum ce a avut loc în 2009.

De asemenea, mai întâlnim și referendumul referitor la trecerea localității Căzănești, de la rangul de oraș, la cel de comună. Această consultare populară a avut loc în județul Ialomița , în aprilie 2010. La Baia Mare de exemplu, a avut loc , tot în 2010, un referendum privind folosirea tehnologiilor miniere cu cianură și a tehnologiilor de extracție a plumbului din deșeuri și concentrate miniere pe teritoriul administrativ al municipiului. Și în Suceava au avut loc referendumuri. Acolo, oamenilor li s-a cerut părerea vizavi de trecerea orașului Milisăuți, la rangul de comună, dar și a orașului Cavajna, tot din Suceava. Aceste consultări au avut loc în 2010. În comuna Berevoiești, județul Argeș, oamenii au fost chemați la urne în 2009, pentru dizolvarea Consiliului Local.

Să nu uităm și de consultarea public din comuna Feldru, județul Bistrița-Năsăud, care a avut loc în 2010 și a vizat modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale comunei Feldru prin desprinderea satului Nepos și înființarea comunei Nepos.

Pe lista referendumurilor, figurează 4 referendumuri naționale, iar restul de 26 sunt consultări populare locale. Cele mai multe consultări populare, respectiv 18 , au avut loc în anul 2009.

Leave a comment