Tavi Bucur: O viață trăită cu pasiune … între meserie și columbofilie

Destul de greu ne facem timp să privim în jurul nostru și să mai gasim oameni simpli care pot fi modele de urmat în viață. Trăim într-o societate în care la tot pasul dai peste greutăți și nemulțumiri sau nemulțumiți.

Poate tocmai de aceea Tavi Bucur e un personaj mai special, deoarece a ajuns la vârsta la care poate să susțină că este un om împlinit și nu doar din punct de vedere profesional. La acest capitol totuși Octavian Bucur poate da lecții multor oameni, asta deoarece chiar împlinește 50 de ani de muncă în același loc.

O viață de om dedicată meseriei pe care o practică zi de zi cu plăcere pare ceva aproape ireal. Și totuși ne demonstrează că se poate. A învățat meserie de copil, fiind luat de ucenic de către un neamț, care l-a învățat nu numai cum să țină o foarfecă în mână ci și cum să se comporte, cu diferiții clienți, în așa fel încât să mulțumească pe toată lumea. A învățat și a pus în practică, a fost recunoscut pentru talentul său la mai multe concurisuri naționale.

Apoi din experiența acumulată a educat  12 ucenici în tainele meseriei  și … încă mai tunde cu plăcere și după 50 de ani de activitate pe oricine îi calcă pragul indiferent de sex și preferințe.

Care este secretul acestei activități și cum poate fi posibil să faci o viață același lucru ne explică Tavi în doar câteva cuvinte „ meseria noatră este în continuă evoluție, sunt tot timpul noutăți pe care trebuie să le asimilăm și te ia valul … ne ține într-un anumit ritm, nici nu știu când au trecut 50 de ani de realizări. Am pus multă pasiune în această meserie, este chiar extraordinară. Tot ce am făcut am făcut bine în acești 50 de ani … și de fapt timpul stă pe loc, noi suntem trecători prin el așa că cel mai mult contează ca ceea ce faci să faci cu plăcere.”

Trecerea timpului o resimțim fiecare din noi, simte acest lucru și Tavi, care are  un suflet foarte tânăr, dar se gândește câteodată și la pensionare însă vrea să tundă „ atât cât îl ajută  Bunul Dumnezeu … S-au adunat niște ani, dar probabil voi continua, mi-au trecut prin mână milioane de clienți și să știți că din meseria asta trăim, uneori mai bine, alteori … dar după ce ai un nume, o clientelă și câștigi încrederea oamenilor nu mai poți să dezamăgești, trebuie să oferi  calitate.” Povestește oarecum detașat Tavi Bucur, a cărui viață nu se rezumă doar la frizerie, are omul o familie frumoasă și o pasiune care îl face să prindă aripi.

Ei bine atât în meseria pe care o practică cât și în hobby-ul în care investește, Tavi Bucur este susținut de Livia, soția sa. Pe cei doi îi așteaptă însă acasă o mare familie de necuvântătoare. Poate cea mai afectivă este „Fetița”, câțelușa casei, care este și cea mai mădărită, însă cei peste 400 de porumbei pe care Tavi îi crește cer multă muncă, răbdare și investiții.

Totuși datorită pasiunii vin și satisfacțiile. Tavi Bucur a câștigat de-a lungul anilor foarte multe concursuri de profil. Porumbeii crescuți și antrenați aici la Bistrița l-au făcut să prindă aripi de fiecare dată când demonstrau în competiții că au un antrenor bun.

„Nu există satisfacție mai mare decât atunci când porumbelul ajunge acasă de la sute și mii de kilometrii, în funcție de categoria la care concurează.Oricum sunt două categorii de porumbei, cei reproducători și cei pregătiți pentru concurs. Practic ei știu că asta au de făcut în viață … este o muncă … sportul columbofil începe în 1 ianuarie la ora 0:00 și se termină în 31 decembrie la ora 24:00, avem activitate non stop … Ne antrenăm și concurăm, dar și porumbeii sunt la fel ca orice sportiv, nu se potrivesc la toate categoriile, trebuie pregătiți un an, doi sau trei, la trei ani spunem că este deja matur și poți să îi ceri păsării maxim…Sunt multe secrete pe care ajung să le cunoască cei care pun suflet în această pasiune, în acest sport”a conchis Tavi Bucur, după ore întregi de povestit despre porumbei.

Și foarte convingător a ținut să sublinieze că în ceea ce îl privește„nu există cale de întoarcere, este o viață pentru o pasiune”.

Geta Sîngeorzan

Join the Conversation

1 Comment

  1. felicitari domnule Tavi pentru  pasiunea cu care inca mai  profesati

Leave a comment