Culturi întregi distruse de secetă! Comercianții cred că prețurile vor crește

Seceta bat-o vina! Cam așa reacționează producătorii și țăranii care încearcă zilnic să-și vândă în piață puținele zarzavaturi pe care au reușit să le salveze!

Lipsa ploilor, le-au dat bătăi de cap producătorilor din agricultură, care trăiesc de pe urma comerțului cu zarzavaturi, legume și fructe. Unii dintre ei se plâng de faptul că vara aceasta culturile au fost compromise aproape în totalitate.

În Piața Decebal găsim comerianți din toate colțurile țării. Spre exemplu, o femeie din Teleorman a venit până la Bistrița deoarece obișnuiește să  facă acest lucru. Anul acesta însă seceta i-a dat bătăi de cap femeii, care a lăsat acasă o cultură de porumb compromisă aproape în totalitate. „A fost uscătură. În toto acest timp am încercat să udăm culturile, dar seceta ni le-a cam distrus. La Bistrița oamenii ar cumpăra doar că lumea nu prea are bani …” a declarat femeia.

Deși  au investit  banii în pompe și sisteme de irigații, unii producători recunosc faptul că au pierdut până și 70% din culturi.

i la capitolul zarzavaturi, producătorii au probleme.  Dar și la producția de greu. Mai grav este faptul că, deși încearcă să țină la preț, unii vânzătorii tot ajung să negocieze prețurile, pentru că și așa oamenii nu au bani.

Producătorii care vor ieși pe piață, vor majora în cele din urmă prețurile, iar oamenii de rând nu vor avea ce să facă decât să scoată bani grei din buzunare pentru legume și fructe.

Pe piață găsim de exemplu fasole verde care se vinde la 10 lei kilogramul, asta cu atât mai mult cu cât producătorii autohtoni au rămas în acest an fără un gram de fasole, din cauza secetei. Comercianții  care totuși au noroc să vândă la tarabă acest produs, care probabil nu e de la noi, țin pentru moment la preț.

Leave a comment