Peste 1.600 de absolvenți din Bihor și Bistrița-Năsăud s-au înscris pentru a primi ajutor de șomaj

Peste 1.600 de proaspăt absolvenți de liceu, școli profesionale sau studii superioare s-au înscris, în ultima perioadă, în evidențele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din Bihor și Bistrița-Năsăud pentru a putea beneficia de ajutor de șomaj.

Conform evidențelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor, în cursul lunii iulie s-au înscris în evidențe 1.145 de absolvenți, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dintre persoanele nou înregistrate, 1.099 au absolvit liceul, zece au terminat o școală profesională, iar 36 sunt cu studii superioare.

“Absolvenții au la dispoziție 60 de zile de la absolvire să se înregistreze în evidențele AJOFM, așa că ne așteptăm ca înscrierile să continue și în cursul lunii august”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Daciana Nica, directorul adjunct al AJOFM Bihor.

Conform statisticilor, în Bihor rata șomajului în luna iunie a fost de 3,42 la sută, numărul bihorenilor în căutarea unui loc de muncă ridicându-se la 9.673.

“Rata șomajului pe luna iulie va fi cunoscută undeva la mijlocul lunii august, dar după estimările noastre va fi în creștere, având în vedere înregistrarea în evidențe a absolvenților de liceu”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor, Maricica Juca.

În Bistrița-Năsăud, 470 de absolvenți s-au înscris la AJOFM pentru a beneficia de ajutor de șomaj.

Marian Găluț, consilier la serviciul de statistică și analiza pieței muncii de la AJOFM Bistrița-Năsăud, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că dintre cei 470 de absolvenți care s-au înscris la șomaj, 41 au studii superioare, 19 studii profesionale și 410 sunt absolvenți de liceu.

“Avem mai mulți absolvenți care au îngroșat rândurile șomerilor față de anul trecut, când au fost 300. Cu toate acestea, rata șomajului în județ la începutul lunii august a.c. este de 3,88 la sută, mai mică față de anul trecut, când era 4,01 la sută, fiindcă două companii mari au făcut angajări. Este vorba de Leoni (concern german de cablaje auto – n.r.) care a angajat pe durată determinată peste o sută de oameni și de Dedeman care a angajat cam tot atâția fiindcă la începutul lunii septembrie deschide un magazin la Bistrița și are nevoie de personal. Au mai fost și alte angajări, iar disponibilizări nu am avut”, a declarat Găluț.
Potrivit sursei citate, cele două companii nu au angajat absolvenți fiindcă aceștia nu au experiență și mulți nici specializări în domeniile respective.

“Nu au angajat absolvenți fiindcă aceștia nu au experiență. De acum se vor înscrie la cursuri unii dintre ei. În ce privește Dedeman, nu pot spune multe lucruri fiindcă au făcut recrutări directe și au dus deja oamenii la specializare. Din câte am înțeles, magazinul de la Bistrița va fi deschis în prima parte a lunii septembrie și personalul recrutat face acum cursuri intensive”, a declarat el.

Sursa foto: www.upitmedia.ro

Leave a comment