Patru hectare de pădure din Munții Călimani, cuprinse de un incendiu

Patru hectare de pădure tânără din Munții Călimani, aflate pe raza administrativă a comunelor Șieuț și Dumitrița, ard mocnit de trei zile, la stingerea incendiului acționând peste 30 de silvicultori, pompieri și localnici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Ocolului Silvic Dealul Negru, Dănuț Pintea, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că incendiul a izbucnit în cursul zilei de miercuri, în zona Poaia Tomii din Munții Călimani, cel mai probabil din neglijența unui culegător de fructe de pădure care fie a aruncat o țigară aprinsă, fie a uitat să stingă un foc.

“Incendiul a izbucnit miercuri, la o altitudine de 1.500 de metri, în zona Poiana Tomii din Munții Călimani, într-o pădure tânără de conifere, o plantație care nu are mai mult de 25 de ani. Ard trei hectare de pădure de pe raza comunei Șieuț și încă un hectar de pădure de pe raza comunei Dumitrița. Credem că focul a izbucnit dintr-o neglijență a vreunui culegător de fructe de pădure. Fie a aruncat o țigară aprinsă, fie a aprins un foc și a uitat să-l stingă. Luptăm de trei zile cu incendiul. Focul arde mocnit. În prima zi am avut 30 de oameni la stingere, apoi 15, iar vineri avem tot 15. Încercăm să ducem apă cu niște cisterne și sperăm să îl stingem în cursul zilei de vineri”, a declarat Dănuț Pintea.

Potrivit sursei citate, oamenii mobilizați la incendiul de pădure au săpat un șanț pentru a limita răspândirea focului.

“Săpăm un șanț adânc să limităm răspândirea focului. Sperăm să reușim vineri să stingem incendiul și cu apa pe care o cară, în cisterne, niște tractoare”, a afirmat el.

Pentru a depista cine se face vinovat de producerea incendiului, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au început o anchetă.

Sursa foto: www.ziarulunirea.ro

Leave a comment