Curtea Constituțională se va reuni marți, în plen, la cererea unor judecători

Curtea Constituțională se va reuni marți, în plen, la cererea unor judecători, au declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Curtea Constituțională se va reuni, marți, în ședință extraordinară, la cererea unor judecători, termenul fiind fixat pentru această zi întrucât unii dintre membrii CCR sunt plecați din țară și nu se pot întoarce până atunci.

“Curtea Constituțională se va reuni marți, în plen, întrucât există cereri în acest sens din partea unor judecători. Termenul a fost fixat pentru această zi întrucât mulți magistrați sunt plecați din țară”, au arătat sursele citate.

Judecătorul Curții Constituționale Acsinte Gaspar a declarat, joi, pentru “Gândul”, că nu a fost consultat privind erata publicată în Monitorul Oficial în 7 august și că a cerut convocarea plenului Curții “pentru a clarifia unele lucruri”.

Marți, judecătorul CC Ion Predescu declara, pentru “Gândul”, că erata ar fi trebuit aprobată în prezența tuturor celor 9 judecători, pentru că altfel nu este legală.

Judecătorul Ion Predescu a spus că decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luată în plenul CC, cu toți cei 9 judecători de față și că, dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituțională.

“Trebuie să aștepte răspunsul competent al plenului Curții. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenți nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu șase prezenți. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituțională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii, pot aștepta plenul Curții, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a precizat judecătorul Ion Predescu.

Miercuri, judecătorul constituțional Tudorel Toader a declarat că a avut o discuție cu președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului.

Despre erata solicitată luni, 6 august, de către conducerea Curții Constituționale în sensul îndreptării deciziei publicate în Monitorul Oficial, judecătorul constituțional a spus că a aflat din presă, la fel ca și despre sesizarea Comisiei de la Veneția. “Am aflat ca orice cititor”, a arătat judecătorul. Judecătorul Tudorel Toader a susținut că l-a sunat pe judecătorul Ștefan Minea, care asigură permanența la conducerea Curții, întrebându-l despre erată. Tudorel Toader a precizat că nu a fost “întrebat, consultat despre eroarea materială” sau despre sesizarea Comisiei de la Veneția.

“Am convingerea că lucrurile se vor clarifica. Am avut în această seară o convorbire cu domnul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, căruia i-am solicitat convocarea Plenului Curții, pentru lămurirea situațiilor, fiind mai mulți judecători care susțin acest demers”, a afirmat Tudorel Toader.

Leave a comment