Peste 640 de bistrițeni susțin SMURD-ul

Peste 640 de contribuabili bistrițeni au decis să direcționeze în acest an 2% din impozitul pe venit pentru SMURD. Astfel, suma direcționată către Serviciul Mobil de  Urgență, Reanimare și Descarcerare va primi de la persoanele fizicie din  județul nostru suma de 40.500 de lei.

Contribuabilii pot sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizație neguvernamentală nonprofit. Astfel cetățenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se întamplă cu o mică parte din impozitele lor. Chiar dacă acești bani nu reprezintă o sumă importantă, ei pot, totuși, să rezolve probleme care afectează direct sau indirect membrii diverselor comunități. Copiii, educația, vârstnicii, șomerii, persoanele bolnave sau cu nevoi speciale, protecția mediului sau a animalelor, cultura, cercetarea, burse de studii și, de ce nu, chiar propria asociație de proprietari pot fi doar câteva dintre domeniile în care un procent din impozit poate avea un adevărat impact.

Marinela Biriș purtător de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bistrița  Năsăud a declarat că  „din totalul de 9827 de contribuabili de la nivelul județului nostru, au depus pentru SMURD, procentul de 2% din impozit, 647 de contribuabili.

,,Doi la suta’’ este un mecanism democratic ce contribuie la transparența politicii fiscale și bugetare, ajută organizațiile neguvernamentale în eforturile lor de a soluționa diferite probleme sociale. Permite, de asemenea, cetățenilor să contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale, fară a genera însa un cost suplimentar și degrevând bugetul de stat. Suma respectivă nu reprezintă o sponsorizare sau donație, ci este o parte a bugetului de stat direcționată de către fiecare cetățean în parte către sectorul neguvernamental. Legea este considerată ca fiind un sprijin indirect oferit de către stat sectorului nonprofit. Acest sistem funcționeaza în diverse țări din Europa Centrală și de Est: din 1997 în Ungaria, iar din 2002 în Lituania, Slovacia și Polonia. În Ungaria, aproximativ 33% dintre contribuabili folosesc acest sistem pentru a direcționa o parte din impozitul lor către organizații neguvernamentale sau către organizații cu caracter religios. Pentru direcționarea banilor către domeniul pe care îl aleg, contribuabilii trebuie doar să completeze niște formulare tip. Formularele pot fi depuse direct la administrația financiară de care aparțin respectivele persoane, sau pot fi trimise prin poștă, cu scrisoare recomandată. Termenul legal pentru depunerea declarațiilor de venit, inclusiv a formularelor, este 15 mai. Vă reamintim că din contribuția de 2%, SMURD a făcut toate demersurile pentru achiziționarea unui avion medical.

Leave a comment